Nieuw coronavirus (COVID-19)

Wat is het nieuwe coronavirus en waar komt de ziekte voor?

Eind december 2019 is in China een nieuw coronavirus ontdekt. De officiële naam van het virus is SARS-CoV-2. De officiële naam van de ziekte is COVID-19. Het ECDC en de WHO houden dagelijks het aantal ziektegevallen wereldwijd bij. Ook in Nederland hebben we te maken met uitgebreide verspreiding van het nieuwe coronavirus. Vanuit de Nederlandse overheid zijn er maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Hoe voorkom je verspreiding?

Het coronavirus bevindt zich in de neus- en keelholte en verspreidt zich via kleine druppeltjes die bij hoesten en niezen naar buiten komen. Het advies geldt om te hoesten en te niezen in de binnenkant van de elleboog en papieren zakdoekjes te gebruiken. Op deze manier verklein je de kans om andere mensen te besmetten. De druppeltjes kunnen ook terecht komen op voorwerpen in de omgeving van de patiënt. Het virus kan daar niet lang overleven, maar als ‘verse’ druppeltjes aan je hand terecht komen en je vervolgens je gezicht (mond, neus, ogen) aanraakt, kun je op die manier wel besmet raken. Daarom is het belangrijk om je handen vaak en goed te wassen. Ook adviseren we om lichamelijk contact met anderen te vermijden. Houdt waar mogelijk 1,5 meter afstand van andere mensen.

Wat zijn de voornaamste symptomen van de ziekte (COVID-19)?

Verhoging of koorts

of koortsig gevoel bij ouderen, aangezien zij niet altijd koorts ontwikkelen.

Luchtwegklachten

Hoesten, neusverkoudheid, keelpijn en/of kortademigheid.

Wat adviseren wij aan preventieve maatregelen aan reizigers?

Het virus kan buiten het lichaam niet goed overleven en wordt gemakkelijk vernietigd door gebruikelijke was- en schoonmaakmiddelen. Het hanteren van goede hygiënemaatregelen is daarom belangrijk. Raadpleeg voor de meest actuele reisadviezen de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Kijk daarnaast ook altijd naar de landelijke richtlijnen, deze veranderen continu en verschillen per land. Het kan zijn dat het land van bestemming bepaalde eisen heeft om besmetting met het coronavirus (COVID-19) te voorkomen. In sommige gevallen is een is een  antigeentest of PCR-test vereist en wordt een verklaring gevraagd met een met negatief COVID-19 testresultaat.