Nieuw coronavirus (COVID-19)

Wat is het nieuwe coronavirus en waar komt de ziekte voor?

Eind december 2019 is in China een nieuw coronavirus ontdekt. De officiële naam van het virus is SARS-CoV-2. De officiële naam van de ziekte is COVID-19. Het ECDC en de WHO monitoren de ziekte wereldwijd.
Ook in Nederland hebben we te maken met uitgebreide verspreiding van het virus. 

Hoe voorkom je verspreiding?

Het coronavirus bevindt zich in de neus- en keelholte en verspreidt zich via kleine druppeltjes die bij hoesten en niezen naar buiten komen. Hoesten en nies daarom in de binnenkant van de elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Was je handen vaak en goed. 
Op deze manier verklein je de kans om andere mensen te besmetten. 

Wat zijn de voornaamste symptomen van de ziekte (COVID-19)?

Verhoging of koorts

of koortsig gevoel bij ouderen, aangezien zij niet altijd koorts ontwikkelen.

Luchtwegklachten

Hoesten, neusverkoudheid, keelpijn en/of kortademigheid.

Wat adviseren wij aan preventieve maatregelen aan reizigers?

Het virus kan buiten het lichaam niet goed overleven en wordt gemakkelijk vernietigd door gebruikelijke was- en schoonmaakmiddelen. Het hanteren van goede hygiënemaatregelen is daarom belangrijk. Raadpleeg voor de meest actuele reisadviezen de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Kijk daarnaast ook altijd naar de landelijke richtlijnen, deze veranderen continu en verschillen per land. Het kan zijn dat het land van bestemming bepaalde eisen heeft om besmetting met het coronavirus (COVID-19) te voorkomen. In sommige gevallen is een antigeentest of PCR-test vereist en wordt een verklaring gevraagd met een negatief COVID-19 testresultaat.