BMR (Bof, Mazelen, Rodehond)

bmr klm health services

Heb je een BMR-vaccinatie nodig?

Een BMR (Bof, Mazelen, Rodehond) inenting wordt aanbevolen als je gaat reizen naar een land met een verhoogd risico op mazelen en waarvan het waarschijnlijk of zeker is dat je nog geen geen bescherming tegen de mazelen hebt. Vóór het BMR-vaccin waren er drie aparte vaccins tegen rodehond, mazelen en bof. Vanaf 1987 zijn deze drie vaccins samengevoegd.

Vooral voor volwassenen geboren tussen 1965 en 1975

  • Ben je vóór 1965 geboren? Dan heb je waarschijnlijk al een keer mazelen doorgemaakt. Je hoeft dan geen vaccinatie te halen. Als je nooit tegen bof, mazelen en/of rodehond bent gevaccineerd of deze ziektes niet hebt doorgemaakt, loop je zonder BMR-vaccinatie wel het risico op deze ziekte(s) als je  naar een risicogebied reist.
  • Ben je tussen 1965 en 1975 geboren? Dan loop je een verhoogd risico op mazelen, omdat je geboren bent voordat het via het RijksVaccinatieProgramma werd aangeboden, mazelen kwam toen weinig voor. De kans is groot dat je geen antistoffen hebt aangemaakt tegen de mazelen. Een BMR-vaccinatie is dan meestal het advies als je naar een risicogebied reist.
  • Ben je na 1975 geboren?  Dan heb je de inenting zeer waarschijnlijk al via het RijksVaccinatieProgramma gekregen. In dat geval is een nieuwe vaccinatie meestal niet nodig.

Geen BMR-vaccinatie gehad?

Ga je op reis en heb je nooit deze vaccinatie gehad? Dan loop je een risico, dit geld zowel voor kinderen als volwassenen. Maak een afspraak.

De BMR-vaccinatie wordt niet gegeven als je zwanger bent.