chevron_left Gezondheidsrisico's

Pneumokokken

null

Pneumokokken

De pneumokok is een bacterie die verschillende klachten kan veroorzaken, die samen bekend staan onder de verzamelnamen pneumokokkenziekte of pneumokokkose. De bacterie leeft normaal gesproken in de neuskeelholte van mensen en kan van mens op mens worden overgedragen. Bij gezonde mensen veroorzaakt de pneumokok doorgaans geen ziekte, maar bij jonge kinderen, ouderen, rokers, mensen die net griep (influenza) hebben doorgemaakt en bij mensen die geen milt meer hebben is de kans daarop groter.

Je kunt besmet raken met de pneumokokken bacterie door de bacterie in te ademen. De bacterie bevindt zich bij gezonde mensen in de neus of keel. Als zij hoesten of niezen komt de bacterie in kleine druppeltjes in de lucht. Daarnaast kan de bacterie worden overgedragen door zoenen en handen schudden. Vooral bij jonge kinderen tot 3 jaar leidt de besmetting tot infecties. Ook ouderen en mensen met een verlaagde weerstand lopen een groter risico. Infecties kunnen goed worden behandeld met antibiotica. Bij ernstige infecties moeten mensen vaak worden opgenomen in het ziekenhuis. Meestal genezen mensen helemaal van de ziekte.

Waar komt pneumokokken voor?

Pneumokokken komen wereldwijd voor. Ook in Nederland komt de bacterie voor en zijn vooral kleine kinderen en mensen van 60 jaar en ouder kwetsbaar. Elk jaar worden ongeveer 10.000 mensen van alle leeftijden in Nederland opgenomen in het ziekenhuis met een pneumokokkenziekte.

Wat zijn de verschijnselen?

Bij de meeste gezonde mensen veroorzaakt de pneumokok geen ontstekingen. Mensen die wel ziek worden, ervaren vaak na een tot drie dagen de eerste klachten. De verschijnselen die dan kunnen optreden variëren van milde luchtweginfecties tot ernstige infecties:

  • Middenoorontsteking
  • Neusbijholteontsteking
  • Longontsteking met rillingen, hoge koorts en pijn bij ademhalen
  • Hersenvliesontsteking
  • Bloedvergiftiging
  • Baby’s: Sufheid, prikkelbaarheid
  • Kinderen: Koortsstuipen en overgeven

Hoe voorkom je pneumokokken?

Sinds 2006 worden alle de kinderen ingeënt tegen pneumokokken via het Rijksvaccinatieprogramma. Deze vaccinatie beschermt kinderen tegen de ernstige pneumokokkeninfecties. In de hierboven genoemde risicogroepen, die extra gevoelig zijn voor pneumokokkeninfecties, kan vaccinatie ook overwogen worden. KLM Health Services biedt deze vaccinatie ook aan, u kunt hier voor een afspraak maken. Verder kan de verspreiding beperkt worden door maatregelen te nemen bij hoesten en niezen en altijd goed de handen te wassen.

Meer informatie

Wil je meer weten over pneumokokken? Bezoek dan de informatiepagina van het RIVM hier: Pneumokokken | RIVM.

Afspraak maken voor vaccinaties?

Maak binnen enkele minuten online een afspraak

Afspraak maken