chevron_left Gezondheidsrisico's

SOA - Chlamydia

null

SOA - Chlamydia

Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA) zijn ziekten die veroorzaakt worden door schadelijke bacteriën of virussen, die via onveilig seksueel contact worden overgedragen.

De chlamydia bacterie veroorzaakt een infectie van de urinebuis, baarmoederhals, endeldarm of keel. De infectie kan zich uitbreiden naar de bijballen, baarmoeder of eileiders. Het vervelende van deze ontsteking is, dat er lang niet altijd waarneembare klachten optreden. Toch kan een ontsteking met deze bacterie ervoor zorgen dat de vrouw onvruchtbaar wordt.

Chlamydia is met medicatie goed te genezen. Het allerbelangrijkst is dat u bij klachten, maar ook bij verdenking van een mogelijke besmetting, een arts of een soa-polikliniek bezoekt voor onderzoek. Er bestaat geen vaccin tegen chlamydia.

Waar komt chlamydia voor?

Chlamydia kun je overal ter wereld oplopen. Ver weg van de vertrouwde omgeving en de dagelijkse routine, is de kans op besmetting echter vaak groter. Vandaar het belang van goede voorlichting en het nemen van preventieve maatregelen, ook wanneer je op reis gaat. In Nederland is chlamydia een van de meest voorkomende soa’s, zeker bij jongeren onder de 25 jaar.

Wat zijn de verschijnselen?

Vrouwen

Mannen

  • Pijn of branderig gevoel bij het plassen
  • Meer of abnormale afscheiding
  • Pijn of bloedverlies bij seksueel contact
  • Pijn in de onderbuik
  • Pijn of een branderig gevoel bij het plassen
  • Afscheiding uit de plasbuis
  • Pijn in de balzak

Hoe voorkom je chlamydia?

Natuurlijk loop je bij onveilige seks altijd kans op een soa, maar als je seks hebt met mensen uit andere landen, kan het zijn dat je meer kans loopt op andere soa’s dan bijvoorbeeld in Nederland. Het is belangrijk om jezelf maar ook je seksuele contacten te beschermen tegen soa’s. Dat doe je door veilig seksueel contact door gebruik van condooms en het vermijden van risicovolle seksuele technieken. Daarnaast is het van belang om eerlijk te zijn tegen je seksuele partners en hen te waarschuwen wanneer een soa bij jou is vastgesteld.

Meer informatie

Wil je meer weten over chlamydia? Bezoek dan de informatiepagina van het RIVM hier: Chlamydia | RIVM.

Afspraak maken voor vaccinaties?

Maak binnen enkele minuten online een afspraak

Afspraak maken