chevron_left Gezondheidsrisico's

Humaan papillomavirus (HPV)

null

Humaan papillomavirus (HPV)

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Er bestaan verschillende humaan papillomavirussen. HPV komt heel veel voor; bijna iedereen loopt minstens één keer in hun leven HPV op. Het virus kan baarmoederhalskanker en genitale wratten veroorzaken, maar ook kanker bij de penis, anus, schaamlippen, vagina en in de mond- en keelholte. HPV-vaccinatie is mogelijk. Je kunt HPV oplopen via seksueel contact.

Waar komt HPV voor?

De ziekte is erg besmettelijk en komt wereldwijd voor. Bijna iedereen loopt minstens een keer in hun leven HPV op.

Wat zijn de verschijnselen?

Vaak merk je niets van een HPV-infectie. In de meeste gevallen ruimt het lichaam de infectie binnen 1 tot 2 jaar op. Als dit niet gebeurt, kan HPV na een aantal jaren (een voorstadium van) verschillende kankers veroorzaken. Symptomen zijn heel uitlopend, maar kunnen omvatten:

  • Branderig gevoel bij de genitaliën
  • Afscheiding
  • Genitale bloedingen
  • Pijn of afwijkingen bij de baarmoedermond, penis, anus of schaamlippen

Hoe voorkom je HPV?

Het gebruik van condooms tijdens seksueel contact kan de kans op een HPV-infectie verminderen. Echter werkt dit, net als tegen andere soa’s, niet voor 100%. Er bestaan verschillende vaccinaties tegen HPV. In Nederland is deze vaccinatie op opgenomen in het vaccinatieprogramma voor alle kinderen. Sinds 2022 ook voor jongens, omdat HPV bij jongens ook genitale wratten en diverse kankers kan veroorzaken. Ook kun je je op eigen kosten laten inenten tegen HPV. In Nederland worden alle vrouwen van 30 tot 60 jaar elke vijf jaar opgeroepen voor een uitstrijkje bij de huisarts, met als doel (een voorstadium van) baarmoederhalskanker op tijd te kunnen opmerken.

Meer informatie

Wil je meer weten over Humaan papillomavirus (HPV)? Bezoek dan de informatiepagina van het RIVM hier: HPV | RIVM.

Afspraak maken voor vaccinaties?

Maak binnen enkele minuten online een afspraak

Afspraak maken