chevron_left Gezondheidsrisico's

Haemophilus influenzae type b (Hib)

null

Haemophilus influenzae type b (Hib)

Hib is een ziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie Haemophilus influenzae type b. Deze bacterie kan verschillende ontstekingen veroorzaken, waarvan hersenvliesontsteking, longontsteking en bloedvergiftiging de bekendste zijn. Daarnaast kan de Hib bacterie leiden tot een ontsteking van het strottenklepje en gewrichtsontsteking. Hersenvliesontsteking is de ernstigste aandoening die Hib veroorzaakt. Mensen die nauw contact onderhouden met iemand die geïnfecteerd is, bijvoorbeeld een gezinslid, lopen wel het risico om ziek te worden. Ook mensen met een slecht functionerende milt of zonder milt lopen een verhoogd risico, evenals kinderen die nog niet volledig gevaccineerd zijn en mensen met een stoornis aan het afweersysteem. De bacterie bevindt zich doorgaans in de neus-keelholte en verspreidt zich via de lucht. Bij hoesten, niezen en spreken kan hij via kleine druppeltjes overgedragen worden.

Waar komt Haemophilus influenzae type b (Hib) voor?

In 1993 werd de Hib vaccinatie opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Sindsdien komen infecties die zijn veroorzaakt door Haemophilus influenzae type b niet vaak meer voor. Het RIVM telt jaarlijks nog zo’n dertig gevallen van de ziekte.

Wat zijn de verschijnselen?

De incubatietijd is meestal twee tot vier dagen. Voorkomende verschijnselen zijn:

  • Koorts (38 graden of meer)
  • Hoofdpijn
  • Overgeven
  • Sufheid
  • Vermoeidheid
  • Nekstijfheid
  • Longontsteking (hoesten, benauwdheid, slijm en koorts)

Hoe voorkom je Haemophilus influenzae type b (Hib)?

Naast de goed werkende Hib inenting zijn er meerdere manieren om het risico op infectie te voorkomen. Als jij of een gezinslid verkouden bent, wordt geadviseerd om papieren zakdoekjes te gebruiken, die na gebruik weg te gooien en daarna goed de handen te wassen. Mocht je geen papieren zakdoekjes hebben, dan wordt aanbevolen tijdens het hoesten of niezen de elleboog voor je neus en mond te houden. Als na een besmetting daadwerkelijk ziekte ontstaat dan moet deze behandeld worden met antibiotica, vaak tijdens een korte ziekenhuisopname.

Kinderen krijgen de Hib inenting normaal gesproken als ze 2, 3, 4 en 11 maanden zijn. Dit gebeurt in combinatie met de DKTP- en Hepatitis B inenting (DKTP-Hib-Hepatitis B vaccin).

Meer informatie

Wil je meer weten over Haemophilus influenzae type b (Hib)? Bezoek dan de informatiepagina van het RIVM hier: Haemophilus influenzae type b | RIVM.

Afspraak maken voor vaccinaties?

Maak binnen enkele minuten online een afspraak

Afspraak maken