chevron_left Gezondheidsrisico's

Vogelgriep

null

Vogelgriep

Vogelgriep, ook wel bekend onder de namen vogelpest of aviaire influenza, is een verzamelnaam voor een ziektebeeld dat voorkomt bij pluimvee en andere vogelsoorten. Deze ziekte wordt veroorzaakt door voor vogels besmettelijke varianten van het griepvirus (Influenzavirus). Vogels kunnen daar ziek van worden en eraan sterven. Enkele types van de vogelgriepvirussen kunnen ook worden overgedragen op de mens en daar (ernstige) griep verwekken. Dit gebeurt alleen bij direct en intensief contact met besmette vogels. Mensen kunnen elkaar niet besmetten met vogelgriep.

Waar komt vogelgriep voor?

Vogelgriep komt wereldwijd voor. Nederland is een belangrijk knooppunt voor trekvogels. Bijna alle trekvogels maken een (tussen)stop in Nederland of trekken eroverheen. Dat gaat elk jaar om honderden miljoenen vogels. Trekvogels kunnen het virus bij zich dragen. Ze kunnen zo nieuwe varianten van vogelgriep op hun reis naar Nederland meenemen.

Wat zijn de verschijnselen?

Vogelgriep bij mensen komt bijna nooit voor. Mensen die besmet zijn met een vogelgriepvirus krijgen last van dezelfde verschijnselen als bij een gewone griep, zoals:

  • Koorts
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Hoest
  • Oogontsteking
  • Zware longontsteking
  • Benauwdheid

Hoe voorkom je vogelgriep?

In zeldzame gevallen kunnen vogelgriepvirussen overgaan van dier naar mens. Dat noemen we een zoönose. Dit gebeurt meestal na intensief contact met zieke vogels. Dat kan bijvoorbeeld als pluimveehouder gebeuren of bij het ruimen van zieke of dode vogels. Raak dus geen dode vogels aan.

Er is nog geen specifieke vaccinatie voor vogelgriep. Dit komt onder meer doordat er vele verschillende typen vogelgriepvirus bestaan, die bovendien snel van samenstelling kunnen veranderen. Mensen die beroepsmatig direct contact hebben met (mogelijk) zieke dieren krijgen soms wel virusremmers om de kans op ziekte te verkleinen.

Meer informatie

Wil je meer weten over vogelgriep? Bezoek dan de informatiepagina van het RIVM hier: Vogelgriep | RIVM.

Afspraak maken voor vaccinaties?

Maak binnen enkele minuten online een afspraak

Afspraak maken