chevron_left Gezondheidsrisico's

Rabiës

null

Rabiës (Hondsdolheid)

Rabiës, ook wel Hondsdolheid, is een virusinfectie van de hersenen die een dodelijke afloop heeft. Het is daarom van belang om hondsdolheid te voorkomen. Het virus wordt verspreid via het speeksel van besmette zoogdieren (o.a. honden, katten, apen en vleermuizen). Met rabiës besmette dieren zijn niet altijd te herkennen, sommige dieren dragen het virus bij zich zonder er zichtbaar last van te hebben. Verdacht is het als een dier agressief en onrustig is. Na een mogelijke besmetting is het van belang dat je je direct meldt bij een afdeling Eerste Hulp of afdeling Infectiebestrijding in een ziekenhuis.

Je kunt met het virus in aanraking komen door een beet, maar ook doordat een besmet dier je krabt of likt. Het virus dringt het lichaam binnen door wondjes in de huid of via de slijmvliezen (ogen, mond). Als het virus eenmaal in het zenuwstelsel terechtkomt, zal de ziekte hondsdolheid zich ontwikkelen en is er geen genezing meer mogelijk. Men kan wel voorkomen dat het virus in het zenuwstelsel terechtkomt.

Waar komt Rabiës voor?

Rabiës komt in grote delen van de wereld voor. De Wereldgezondheidsorganisatie houdt bij in welke landen rabiës voorkomt.

Wat zijn de verschijnselen?

De tijd tussen besmet raken en ziek worden duurt meestal tussen de 20 tot 90 dagen. De ziekte heeft de volgende klachten, in meestal opvolgende volgorde:
  • Rillingen
  • Koorts
  • Braken
  • Hoofdpijn
  • Kramp in de spieren die toeneemt
  • Stuipen
  • Verlamming
  • Problemen met slikken
  • Problemen met ademen

Hoe voorkom je Rabiës?

Vermijd contact met dieren in gebieden waar rabiës voorkomt. Raak dode of zieke dieren niet aan, zeker niet met blote handen. Aai in het buitenland geen dieren, voer ze ook niet. Let goed op dat (kleine) kinderen dieren niet aanraken.

Overweeg inenting tegen rabiës als er sprake is van een duidelijk verhoogd risico op besmetting. Dit hangt af van de landen die je bezoekt, de duur van je verblijf en van eventuele bijzondere omstandigheden (werk, andere activiteiten die het risico op contact met dieren vergroten)

De rabiësvaccinatie bestaat uit een serie van 2 injecties op dag 0 en dag 7. Deze serie geeft een gedeeltelijke bescherming tegen hondsdolheid. Je hebt na een (mogelijke) besmetting toch nog 2 injecties extra nodig. Hiermee moet bij voorkeur binnen 24 uur begonnen worden. Na een mogelijke besmetting moet je dus altijd meteen medische hulp zoeken.

Of je nu wel of niet bent gevaccineerd, het volgende advies is altijd belangrijk: Als je in een land waar rabiës voorkomt bent gekrabd of gebeten door een dier, schakel dan altijd een arts in voor nader onderzoek. Wacht daar niet mee, maar doe dit zo snel mogelijk!

Bekijk voor extra informatie ook onze tips voor op reis rondom dierenbeten.

Meer informatie

Wil je meer weten over Rabiës? Bezoek dan de informatiepagina van het RIVM hier: Rabiës | RIVM.

Afspraak maken voor vaccinaties?

Maak binnen enkele minuten online een afspraak

Afspraak maken