chevron_left Gezondheidsrisico's

Griep

null

Griep

Als je griep hebt, voel je je ineens ziek. Griep is een ziekte van de luchtwegen die wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Omdat er verschillende soorten griepvirussen zijn die steeds veranderen, kun je telkens opnieuw de griep krijgen. Griepachtige verschijnselen zoals hoesten, verkoudheid en koorts kunnen ook veroorzaakt worden door andere virussen zoals het verkoudheidsvirus of het norovirus (buikgriep).  Griep is wat anders dan een gewone verkoudheid, bij een verkoudheid ben je vaak minder ziek. Griep is besmettelijk: je kunt het doorgeven aan iemand anders, zodat die ook ziek wordt. De griepvirussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten en niezen verspreiden de virussen zich.

Waar komt griep voor?

Griep komt overal ter wereld voor. In Nederland komt griep elk jaar voor, meestal in de wintermaanden, dit noemen we de seizoensgriep. Hoe vaak griep voorkomt, is ieder jaar anders. Door middel van surveillance houdt het RIVM de ontwikkeling van het griepvirus bij.

Wat zijn de verschijnselen?

Griep begint vaak heel plotseling. Je krijgt binnen een paar uur een of meer van deze symptomen:

  • Hoge koorts (38 graden of meer)
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn en vermoeidheid
  • Koude rillingen
  • Hoesten
  • Keelpijn
  • Moeilijk ademen

Hoe voorkom je griep?

Griepbesmetting kun je voorkomen door hygiënemaatregelen toe te passen, zoals de volgende: raak zo min mogelijk je neus, ogen en mond aan. Gebruik papieren zakdoekjes. Was regelmatig je handen met water en zeep, ventileer goed en maak deurknoppen, kranen en trapleuningen regelmatig schoon.

Er is een griepprik beschikbaar die je ook kunt krijgen wanneer je niet tot een risicogroep behoort. Risicogroepen zoals ouderen en mensen met weinig afweer, krijgen elk jaar een oproep van hun huisarts voor de griepprik. Met een tijdige griepprik ben je beter beschermd tegen de griep en verlaag je de kans dat je ziek thuis moet blijven. Krijg je toch de griep, dan verloopt deze minder heftig en ben je eerder beter. Je kunt voor de griepprik een afspraak maken met onze Travel Clinic.

Meer informatie

Wil je meer weten over griep? Bezoek dan de informatiepagina van het RIVM hier: Griep | RIVM.

Afspraak maken voor vaccinaties?

Maak binnen enkele minuten online een afspraak

Afspraak maken