chevron_left Gezondheidsrisico's

SOA - Syfilis

null

SOA - Syfilis

Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA) zijn ziekten die veroorzaakt worden door schadelijke bacteriën of virussen, die via onveilig seksueel contact worden overgedragen.

Syfilis wordt veroorzaakt door een bacterie die door onbeschermd seksueel contact wordt overgedragen. De bacterie veroorzaakt infecties in bijna alle organen en ook in de hersenen. De ziekte kan symptoom loos verlopen (zonder klachten), maar meestal ontstaan er gedurende enige tijd klachten die – afhankelijk van het stadium waarin de ziekte zich bevindt- verergeren. Syfilis is in alle stadia goed te behandelen met antibiotica, maar het is van groot belang om dit zo snel mogelijk te doen. Dus: in alle gevallen van verdachte symptomen of – ook zonder symptomen – bij verdenking op een mogelijke besmetting: altijd onderzoek laten doen door een arts of een soa-polikliniek. Er bestaat geen vaccin tegen syfilis.

Waar komt syfilis voor?

Syfilis kun je overal ter wereld oplopen, ook in Nederland. Ver weg van de vertrouwde omgeving en de dagelijkse routine, is de kans op besmetting echter vaak groter. Vandaar het belang van goede voorlichting en het nemen van preventieve maatregelen, ook wanneer je op reis gaat.

Wat zijn de verschijnselen?

  • Fase 1: zweer op de penis, rond de vagina, anus of mond
  • Fase 2: niet-jeukende huiduitslag op romp, armen, benen of bultjes rond de penis of vagina. Ook kun je last hebben van koorts, een algeheel ziektegevoel, spierpijn en haaruitval. In sommige gevallen zijn de klachten erger en ontstaan er lever- en nierfunctiestoornissen of hersenzenuwuitval.
  • Fase 3: Na de tweede fase verdwijnen de klachten. Wanneer syfilis niet wordt behandeld kun je na een periode van jaren alsnog ziek worden. Er kan ernstige schade ontstaan aan de hersenen of aan het hart.

Hoe voorkom je syfilis?

Natuurlijk loop je bij onveilige seks altijd kans op een soa, maar als je seks hebt met mensen uit andere landen, kan het zijn dat je meer kans loopt op andere soa’s dan bijvoorbeeld in Nederland. Het is belangrijk om jezelf maar ook je seksuele contacten te beschermen tegen soa’s. Dat doe je door veilig seksueel contact door gebruik van condooms en het vermijden van risicovolle seksuele technieken. Daarnaast is het van belang om eerlijk te zijn tegen je seksuele partners en hen te waarschuwen wanneer een soa bij jou is vastgesteld.

Meer informatie

Wil je meer weten over syfilis? Bezoek dan de informatiepagina’s van het RIVM hier: Syfilis | RIVM.

Afspraak maken voor vaccinaties?

Maak binnen enkele minuten online een afspraak

Afspraak maken