chevron_left Gezondheidsrisico's

Gele koorts

null

Gele koorts

Gele koorts is een tropische infectieziekte, die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus wordt overgedragen door tropische muggen. Een uitbraak van deze ziekte verloopt altijd via de gele koorts mug (Aedes aegypti). De ziekte komt alleen voor in bepaalde tropische regio’s van Afrika en Zuid-Amerika. Infectie door het virus leidt doorgaans tot een niet-ernstig, griepachtig ziektebeeld, maar bij ongeveer 10% van de patiënten kunnen zich ernstige complicaties ontwikkelen.

Waar komt gele koorts voor?

Het komt in de tropische gebieden van Afrika en Zuid-Amerika voor, zowel in de steden, als daarbuiten in het regenwoud.

Wat zijn de verschijnselen?

Drie tot zes dagen na de besmetting kunnen zich de eerste verschijnselen voordoen:

  • Grieperig gevoel
  • Koorts met rillingen
  • Misselijkheid
  • Spierpijn
  • Rugpijn
  • Hoofdpijn
  • Algeheel gevoel van onwel zijn

Hoe voorkom je gele koorts?

Vaccinatie is de enige manier om volledig tegen gele koorts beschermd te zijn. De vaccinatie bestaat uit een inenting in de bovenarm en geeft in de meeste gevallen een levenslange bescherming. Soms geldt de levenslange bescherming niet, in dat geval adviseren wij de vaccinatie te herhalen. De bescherming gaat 10 dagen na de inenting in. Het vaccin mag aan kinderen worden toegediend. Het wordt echter afgeraden om het aan kinderen jonger dan 9 maanden en aan zwangere vrouwen te geven.

Verscherpte controle

Diverse landen stellen een vaccinatie verplicht, ook na een tussenstop in een land waar gele koorts voorkomt. Let hier goed op! Om problemen aan de grens te voorkomen is het nodig om te controleren wat de actuele status van het gele koorts advies per land is. Bij KLM Health Services krijg je ook meer informatie. Het is verstandig om dit ruim voor vertrek te controleren: sommige landen hanteren een termijn van 10 dagen ná vaccinatie voordat je toegang tot het land gegeven wordt. Last minute vaccineren heeft dan geen zin.

Meer informatie

Wil je meer weten over gele koorts?  Bezoek dan de informatiepagina van het RIVM hier: Gele koorts | RIVM.

Afspraak maken voor vaccinaties?

Maak binnen enkele minuten online een afspraak

Afspraak maken