chevron_left Gezondheidsrisico's

Meningokokkenziekte

null

Meningokokkenziekte

De meningokok kan bloedvergiftiging (sepsis) en hersenvliesontsteking (meningitis) veroorzaken. Er zijn verschillende typen meningokokken: A, B, C, W en Y. Meningokokken B komt vooral voor bij kinderen jonger dan 5 jaar. Een groot aantal mensen draagt de bacterie tijdelijk bij zich in de neus of keel zonder daarvan ziek te worden. Door hoesten of niezen komt de bacterie in de lucht en kan door anderen ingeademd worden. Dit is met name een risico in volle, afgesloten ruimten en bij intensief contact met de lokale bevolking in landen waar meningokokken veel voorkomt.

Waar komt meningokokken voor?

Meningokokkenziekte komt wereldwijd voor. In Nederland is sinds de invoering van de meningokokken C-vaccinatie in 2002 is het aantal ziektegevallen door dit type sterk afgenomen. Van 277 in 2001 naar minder dan 10 per jaar. Het aantal ziektegevallen daalde, zowel in gevaccineerde als niet- gevaccineerde leeftijdsgroepen. Dit komt door minder verspreiding.

Ziekte door type B meningokokken is sinds eind jaren ’90 sterk gedaald. Momenteel zijn er ongeveer 70 ziektegevallen per jaar door type B. Ziekte door type W meningokokken nam tussen 2015 en 2018 toe. Daarom is het vaccinatieprogramma tegen meningokokken uitgebreid met vaccinatie tegen meningokokken W. Elk jaar zijn er 10-20 patiënten met meningokokkenziekte door type Y.

Wat zijn de verschijnselen?

De eerste verschijnselen zijn na besmetting op te merken binnen twee tot tien dagen, zoals:

  • Verkoudheid
  • Hangerigheid
  • Koorts
  • Nekstijfheid
  • Braken
  • Sufheid
  • Kleine huidbloedinkjes die je niet kunt wegdrukken

Hoe voorkom je meningokokken?

Mensen die de meningokok bij zich dragen, kunnen de bacterie overdragen op een ander, ook al zijn zij zelf niet ziek. Daarom is een goede hygiëne bij het hoesten altijd belangrijk. Gebruik altijd papieren zakdoekjes en was je handen na het hoesten.

Tegen meningokokkenziekte bestaan goede vaccins. In het Rijksvaccinatieprogramma wordt de vaccinatie tegen meningokokken (ACWY) aangeboden aan kinderen van 14 maanden en 14 jaar. Ook bij onze Travel Clinics is de meningokokkenvaccinatie, die bescherming biedt tegen vier typen meningokokken (ACWY), tegen betaling verkrijgbaar. De beschermingsduur na inenting is 10 jaar. Onze Travel Clinics hebben de vaccinatie tegen meningokokken B niet in het assortiment. Ook In het kader van de verplichting voor de Hadj of Umrah (Mekka) mag dit vaccin niet langer dan 5 jaar geleden toegediend zijn. Bekijk de voorwaarden van je zorgverzekering om te bepalen of de vaccinatie voor jou of jouw kind vergoed wordt.

Meer informatie

Wil je meer weten over meningokokken? Bezoek dan de informatiepagina van het RIVM: Meningokokken | RIVM.

Afspraak maken voor vaccinaties?

Maak binnen enkele minuten online een afspraak

Afspraak maken