chevron_left Gezondheidsrisico's

SOA - Virale infecties

null

SOA - Virale infecties

Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA) zijn ziekten die veroorzaakt worden door schadelijke bacteriën of virussen, die via onveilig seksueel contact worden overgedragen.

Herpes genitalis en genitale wratten zijn ziekten die veroorzaakt worden door een virus. Genitale wratten beginnen vaak klein, worden langzaam groter en breiden zich uit. Ze doen geen pijn, soms jeuken ze. Herpes veroorzaakt in sommige gevallen pijnlijke branderige blaasjes op de huid en slijmvliezen rondom de geslachtsorganen. Ook kun je koorts krijgen en spierpijn of een algeheel gevoel van ziekte. Voor beide virussen geldt dat ze voor altijd in het lichaam aanwezig blijven. Dit betekent dat ze na behandeling ook terug kunnen keren. Door middel van tabletten of crème is het mogelijk de klachten, de symptomen en het besmettingsgevaar te verminderen. Er bestaat een vaccin tegen genitale wratten. Dit vaccin beschermt ook tegen een aantal typen HPV (humaan papillomavirus) dat baarmoederhalskanker veroorzaakt.

Waar komen herpes en wratten voor?

Herpes en wratten kun je overal ter wereld oplopen, ook in Nederland. Ver weg van de vertrouwde omgeving en de dagelijkse routine, is de kans op besmetting echter vaak groter. Vandaar het belang van goede voorlichting en het nemen van preventieve maatregelen, ook wanneer je op reis gaat.

Wat zijn de verschijnselen?

  • Jeuk, pijn en/of branderig gevoel rondom geslachtsorganen
  • Wratten of blaasjes
  • Bij herpes: koortsig of ziekig gevoel

Hoe voorkom je herpes en wratten?

Natuurlijk loop je bij onveilige seks altijd kans op een soa, maar als je seks hebt met mensen uit andere landen, kan het zijn dat je meer kans loopt op andere soa’s dan bijvoorbeeld in Nederland. Het is belangrijk om jezelf maar ook je seksuele contacten te beschermen tegen soa’s. Dat doe je door veilig seksueel contact door gebruik van condooms en het vermijden van risicovolle seksuele technieken. Daarnaast is het van belang om eerlijk te zijn tegen je seksuele partners en hen te waarschuwen wanneer een soa bij jou is vastgesteld.

Meer informatie

Wil je meer weten over herpes genitalis en genitale wratten? Bezoek dan de informatiepagina’s van het RIVM hier: Herpes genitalis | RIVM en Genitale wratten | RIVM.

Afspraak maken voor vaccinaties?

Maak binnen enkele minuten online een afspraak

Afspraak maken