chevron_left Gezondheidsrisico's

SOA - hiv en aids

null

SOA - hiv en aids

Hiv (humaan immunodeficiëntie virus) is een virus dat het afweersysteem van de mens verzwakt. Als je een hiv-infectie hebt en daar niet voor wordt behandeld, kun je aids krijgen. Een hiv-infectie tast de natuurlijke afweer van het lichaam aan, waardoor allerlei infecties een kans krijgen die bij gezonde afweer niet optreden. Indien niet tijdig behandeld leiden deze infecties tot de dood. Het hiv-virus wordt overgedragen door onbeschermd seksueel contact, besmette spuiten, naalden, infusen, ongecontroleerd bloed, weefsel, organen. Ook kan hiv van moeder op kind overgedragen worden tijdens zwangerschap en bevalling.

Een hiv-infectie is tegenwoordig heel goed te behandelen, maar de medicijnen zijn duur en in een aantal ontwikkelingslanden onvoldoende beschikbaar. Tegen hiv is geen vaccin beschikbaar. Mensen met een actieve hiv-infectie mogen soms bepaalde vaccins (bijvoorbeeld gele koorts vaccin) niet hebben.

Waar komt hiv en aids voor?

Hiv-infecties komen wereldwijd voor, maar niet overal evenveel. Met name in Sub-Sahara Afrika is sprake van een groot probleem; in sommige landen is meer dan 10% van de volwassen bevolking besmet met het hiv-virus (en dus ook besmettelijk voor anderen).

Wat zijn de verschijnselen?

Als je besmet raakt met hiv kun je milde klachten krijgen die lijken op griep, zoals:

  • Hoofdpijn
  • Koorts
  • Spierpijn
  • Opgezette lymfeklieren

Daarna volgt een periode vrijwel zonder klachten. Deze periode kan jaren duren. Als je niet behandeld wordt tegen de hivinfectie kun je uiteindelijk aids krijgen. Je afweersysteem is dan zo verzwakt door hiv dat je lichaam nauwelijks meer beschermd is tegen andere infecties.

Hoe voorkom je hiv?

Je kunt jezelf beschermen tegen hiv door condooms te gebruiken tijdens seks. Als je risico loopt op hiv is het ook goed om je regelmatig te laten testen. Als je hiv hebt is het is het belangrijk dat ook je sekspartner(s) wordt/worden opgespoord, getest en behandeld als dat nodig is, om verdere besmettingen te voorkomen.

Er zijn nog geen medicijnen die een infectie met hiv kunnen genezen. Wel zijn er hiv remmende medicijnen die het virus onderdrukken. Wanneer je die medicijnen krijgt, kun je de ziekte niet overdragen naar anderen.

Meer informatie

Wil je meer weten over hiv en aids? Bezoek dan de informatiepagina van het RIVM hier: Hiv | RIVM.

Afspraak maken voor vaccinaties?

Maak binnen enkele minuten online een afspraak

Afspraak maken