chevron_left Gezondheidsrisico's

Rotavirus

null

Rotavirus

Rotavirussen zijn virussen die een infectie kunnen veroorzaken van het maagdarmstelsel. Op de leeftijd van 5 jaar hebben bijna alle kinderen minimaal een rotavirus infectie doorgemaakt. Vaccinatie tegen het rotavirus is mogelijk. De infectie kan op alle leeftijden voorkomen, maar verloopt ernstiger bij kinderen jonger dan 2 jaar en ouderen. De koorts hierbij kan boven de 39 graden zijn.

Waar komt rotavirus voor?

Rotavirus komt wereldwijd voor. In Nederland zijn er 2600-4700 ziekenhuisopnames per jaar door een rotavirus infectie onder jongere kinderen (jonger dan 2 jaar). Gemiddeld overlijden jaarlijks in Nederland 6-7 kinderen door een rotavirus infectie.

Wat zijn de verschijnselen?

Een rotavirus infectie herken je aan een combinatie van:
  • Plotseling opkomende diarree
  • Koorts
  • Braken
  • Waterige frequente diarree die tot 7 dagen kan aanhouden

Hoe voorkom je rotavirus?

Rotavirussen zijn erg besmettelijk en kunnen op verschillende manieren overgedragen worden. Dit kan op een directe manier, bijvoorbeeld door vervuilde handen, maar indirect kan dit ook plaatsvinden door contact met besmette voorwerpen, zoals speelgoed, voedsel, andermans handen, besmet water of via de lucht. Goede (hand)hygiëne is dus heel belangrijk, zeker bij uitbraken op kinderdagverblijf, school of in het gezin.

Er bestaat een vaccinatie tegen het rotavirus. Dit is een oraal vaccin; het wordt met druppeltjes via de mond toegediend. In verschillende landen (waaronder ook Oostenrijk, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk) is rotavirus vaccinatie al opgenomen in het nationale vaccinatieprogramma voor alle kinderen. Het vaccin moet op zeer jonge leeftijd tweemaal toegediend worden. In Nederland is nog niet bekend of en wanneer dit vaccin opgenomen wordt in het vaccinatieprogramma voor alle kinderen.

Bij KLM Health Services is een rotavirus vaccinatie tegen betaling verkrijgbaar. De vaccinatie moet twee keer toegediend worden op zeer jonge leeftijd; de eerste keer bij voorkeur voordat kinderen 12 weken zijn.

Meer informatie

Wil je meer weten over rotavirus? Bezoek dan de informatiepagina van het RIVM hier: Rotavirus | RIVM.

Afspraak maken voor vaccinaties?

Maak binnen enkele minuten online een afspraak

Afspraak maken