chevron_left Gezondheidsrisico's

Tetanus

null

Tetanus

Tetanus is een ernstige infectieziekte veroorzaakt door de bacterie Clostridium tetani. De bacterie scheidt een gifstof (toxine) uit die onder meer kan leiden tot spierkrampen. De ziekte zorgt vaak voor ernstige gevolgen en soms zelfs de dood.

De tetanusbacterie dringt het lichaam binnen via wondjes. Het wordt niet van mens op mens overgedragen. Je kunt een infectie oplopen als een open wond in contact komt met de grond, straatvuil, stof of mest. Een klein wondje is al genoeg om geïnfecteerd te raken. Ook een dierenbeet van dieren die vuil in hun bek hebben kan de oorzaak zijn van een besmetting met tetanus. De ziekte kan behandeld worden met hoge doseringen antistoffen. Vaak krijg je bij behandeling een tetanusvaccinatie.

Waar komt tetanus voor?

De verwekker van de ziekte komt wereldwijd voor in de aardbodem en in het maagdarmkanaal van sommige zoogdiersoorten (mens, paarden, koeien). In Nederland komt de ziekte door vaccinatie nauwelijks meer voor. Maar in landen waar de vaccinatiegraad lager is, komt het nog regelmatig voor.

Wat zijn de verschijnselen?

De incubatietijd van tetanus is meestal tussen de drie en eenentwintig dagen, maar kan ook een paar maanden bedragen. Voorkomende verschijnselen zijn:

  • Stijfheid rond de besmette wond
  • Pijnlijke spierkrampen
  • Ademhalingsproblemen
  • Problemen met slikken
  • Verkramping lichaam/ kromtrekken als een hoepel
  • Botbreuken
  • Hartproblemen

Hoe voorkom je tetanus?

In Nederland krijgen alle kinderen standaard de tetanusvaccinatie sinds de jaren 50 van de vorige eeuw. Deze tetanusprik zorgt dat er antistoffen worden aangemaakt in het bloed. Zonder vaccinatie zijn er geen antistoffen die de ziekte kunnen bestrijden. Mensen die de ziekte al een keer hebben gehad zijn niet automatisch beschermd. Het vaccin tegen tetanus wordt vaak gegeven in combinatie met dat voor difterie, polio en, op de kinderleeftijd, kinkhoest. Deze vaccinatie heet de D(K)TP-prik. Als je naar een bestemming gaat waar de ziekte veel voorkomt, adviseren we je een nieuwe tetanusprik aan. KLM Health Services biedt vaccinatie tegen tetanus aan, hiervoor kun je bij een van onze Travel Clinics een afspraak maken.

Meer informatie

Wil je meer weten over tetanus? Bezoek dan de informatiepagina van het RIVM hier: Tetanus | RIVM.

Afspraak maken voor vaccinaties?

Maak binnen enkele minuten online een afspraak

Afspraak maken