chevron_left Gezondheidsrisico's

COVID-19

null

COVID-19 (Coronavirus)

COVID-19 is een ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS (Severe acute respiratory syndrome). De ziekte kan luchtwegklachten en koorts veroorzaken. In het begin lijken de klachten voornamelijk op een verkoudheid, maar in ernstige gevallen kunnen er ademhalingsproblemen ontstaan.

Het ziekteverloop verschilt van mens tot mens, waar sommige mensen niet of een beetje ziek worden, kunnen andere langdurige klachten houden of zelfs overlijden. Het virus wordt verspreid door druppeltjes in de lucht, bijvoorbeeld door hoesten, niezen, zingen of praten. Mensen met een hogere leeftijd, onderliggende aandoeningen of een immuunstoornis, lopen meer risico ernstig ziek te worden. Een deel van de mensen houdt na een besmetting met COVID-19 langdurig klachten. Dat heet ‘Long COVID’ of 'PASC' (Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2 Infection).

Waar komt COVID-19 voor?

COVID-19 komt wereldwijd voor.

Wat zijn de verschijnselen?

  • Verhoging of koorts
  • Hoesten
  • Verkoudheidsklachten (neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn)
  • Kortademigheid
  • Benauwdheid
  • Plotseling verlies van reuk en/of smaak

Hoe voorkom je COVID-19?

Een coronavaccinatie voorkomt dat je ernstig ziek kunt worden bij een coronabesmetting. Als je gevaccineerd bent kun je wel besmet raken, maar de kans om ernstig ziek te worden is kleiner.

Verder wordt aanbevolen zich te houden aan algemene hygiënemaatregelen zoals hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog, gebruik van papieren zakdoekjes, en regelmatig handen goed te wassen. Het virus kan buiten het lichaam niet goed overleven en wordt gemakkelijk vernietigd door gebruikelijke was- en schoonmaakmiddelen.

Meer informatie

Wil je meer weten over COVID-19? Bezoek dan de informatiepagina van het RIVM hier: COVID-19 | RIVM.

Voor de meest actuele reisadviezen, raadpleeg de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afspraak maken voor vaccinaties?

Maak binnen enkele minuten online een afspraak

Afspraak maken