chevron_left Gezondheidsrisico's

Schistosomiasis

null

Schistosomiasis (bilharzia)

Schistosomiasis, of bilharzia zoals de ziekte ook wel wordt genoemd, wordt veroorzaakt door een parasiet. Deze parasiet komt voor in zoet oppervlaktewater (meren, rivieren, beken) in een aantal gebieden in de subtropen en tropen. De larven van de parasiet dringen door de huid naar binnen en verplaatsen zich via de bloedbaan naar darm of blaas. Daar ontwikkelen zij zich tot volwassen wormen die eieren produceren. Het zijn deze eieren die tot klachten kunnen leiden. Er is kans op besmetting als je in contact komt met zoet oppervlaktewater dat besmet is met de parasiet. Dit kan door te zwemmen, pootjebaden, en wassen of douchen in besmet water. Zeewater en gechloreerd water in zwembaden zijn veilig, want daarin komt de parasiet niet voor.

Waar komt schistosomiasis voor?

De ziekte komt op vele plaatsen in de tropen en subtropen voor zoals in Afrika, Midden- en Zuid-Amerika en het Midden-Oosten en Azië. De ziekte komt voor in bepaalde delen van de hier gelegen landen, terwijl andere delen er vrij van kunnen zijn. De verpleegkundigen van de Travel Clinic informeren je graag tijdens je afspraak met een persoonlijk reisadvies.

Wat zijn de verschijnselen?

  • Direct na het zwemmen: jeuk en huiduitslag door het binnendringen van de larven
  • Twee tot zes weken na besmetting: Koorts, koude rillingen, spierpijn, hoest, algemeen ziek zijn
  • Indien onbehandeld: ernstige complicaties

Hoe voorkom je schistosomiasis?

Er bestaat geen vaccin tegen schistosomiasis. Je kunt je alleen beschermen door contact met mogelijk besmet zoet oppervlaktewater te vermijden. Informeer vooraf of er een risico is in het gebied dat je gaat bezoeken. Als je na afloop van de reis denkt dat je een risico gelopen zou kunnen hebben, neem dan contact op met een arts voor nader onderzoek.  

Meer informatie

Wil je meer weten over schistosomiasis? Bezoek dan de informatiepagina van het RIVM hier: Schistosomiasis | RIVM.

Afspraak maken voor vaccinaties?

Maak binnen enkele minuten online een afspraak

Afspraak maken