chevron_left Gezondheidsrisico's

Gordelroos

null

Gordelroos

Gordelroos (herpes zoster) is een jeukende, pijnlijke huiduitslag met blaasjes die wordt veroorzaakt door het opnieuw actief worden van het waterpokkenvirus (varicellazostervirus). In Nederland heeft ongeveer 95% van de bevolking waterpokken gehad. Na genezing van waterpokken, blijft het virus in het lichaam achter. Dit virus trekt zich terug in een zenuwknoop naast het ruggenmerg. Na jaren kan dit virus weer actief worden en zich uiten in gordelroos. Het risico hierop neemt toe met het ouder worden, vooral vanaf 60 jaar. Dit komt door natuurlijke verslechtering van het afweersysteem die optreedt bij het ouder worden.

Waar komt gordelroos voor?

Gordelroos komt voor op alle continenten. Meestal komt gordelroos voor bij ouderen of mensen met een lagere weerstand.

Wat zijn de verschijnselen gordelroos?

  • Jeuk, tintelingen of een hevige, brandende of stekende pijn
  • Blaasjes in groepjes aan een kant op het lichaam
  • Zenuwpijn (5-30%)
  • Verlammingen gezichtsspieren en gehoorverlies (zeldzaam)

Hoe voorkom je gordelroos?

Het vocht uit de blaasjes van gordelroos is besmettelijk. Vermijd daarom contact met de blaasjes. Was de handen goed na contact met het vocht uit de blaasjes. Heb je nog geen waterpokken gehad? Dan kan je door contact met het vocht waterpokken krijgen.

Voorkomen met vaccinatie

Inenting tegen waterpokken en gordelroos is mogelijk, maar in Nederland niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Dit houdt in dat inenting op eigen kosten kan plaatsvinden.

Op dit moment is het gordelroos vaccin zeer beperkt verkrijgbaar. Het is daarom nu (april 2025) niet mogelijk om hiervoor een afspraak bij KLM Health Services te maken.

Meer informatie

Wil je meer weten over gordelroos? Bezoek dan de informatiepagina: Gordelroos | RIVM.