chevron_left Gezondheidsrisico's

Gordelroos

null

Gordelroos

De meeste mensen hebben wel eens gehoord van gordelroos, of hebben het wel eens gezien bij iemand die ze kennen. Gordelroos (herpes zoster) is een jeukende, pijnlijke huiduitslag met blaasjes die wordt veroorzaakt door het opnieuw actief worden van het waterpokkenvirus (varicellazostervirus). Een vaccinatie voor gordelroos is mogelijk. In Nederland heeft ongeveer 95% van de bevolking waterpokken gehad. Na genezing van waterpokken, blijft het virus in het lichaam achter. Dit virus trekt zich terug in een zenuwknoop naast het ruggenmerg. Na jaren kan dit virus weer actief worden en zich uiten in gordelroos. Het risico hierop neemt toe met het ouder worden, vooral vanaf 50 jaar. Dit komt door natuurlijke verslechtering van het afweersysteem die optreedt bij het ouder worden.

Waar komt gordelroos voor?

Gordelroos komt voor op alle continenten. Meestal komt gordelroos voor bij ouderen of mensen met een lagere weerstand. Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 375 patiënten met gordelroos opgenomen in het ziekenhuis, deze patiënten zijn meestal 50 jaar of ouder.

Wat zijn de verschijnselen?

  • Jeuk
  • Tintelingen
  • Hevige brandende of stekende pijn
  • Blaasjes in groepjes aan een kant op het lichaam
  • Zenuwpijn (5-30%)
  • Verlammingen gezichtsspieren en gehoorverlies (zeldzaam)

Hoe voorkom je Gordelroos?

Gordelroos is besmettelijk door het vocht uit de gordelroosblaasjes. Raak de blaasjes daarom zo min mogelijk aan. Zorg ervoor dat de blaasjes bedekt zijn, bijvoorbeeld met een gaasje. Was de handen goed na contact met het vocht uit de blaasjes. Iemand die nog geen waterpokken heeft gehad kan door contact met het vocht waterpokken krijgen. Inenting tegen waterpokken is mogelijk, maar in Nederland niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Ook tegen gordelroos is inenting mogelijk, maar in Nederland is het niet opgenomen in een vaccinatieprogramma. Dit houdt in dat inenting op eigen kosten kan plaatsvinden. In tegenstelling tot een behandeling werkt inenting preventief, dus het kan voorkomen dat een ziekte ontstaat. Het helpt dus niet zodra je waterpokken of gordelroos doormaakt en ook niet tegen de mogelijke complicaties.

Meer informatie

Wil je meer weten over gordelroos? Bezoek dan de informatiepagina van het RIVM hier: Gordelroos | RIVM.

Afspraak maken voor vaccinaties?

Maak binnen enkele minuten online een afspraak

Afspraak maken