chevron_left Gezondheidsrisico's

Reizigersdiarree

null

Reizigersdiarree

Diarree is een veel voorkomende aandoening onder reizigers. De aandoening duurt meestal 2 tot 4 dagen en verloopt over het algemeen mild. Toch kan diarree het plezier tijdens een reis behoorlijk bederven. Het belangrijkste risico is uitdroging. In de meeste gevallen is een acute aanval van diarree het gevolg van een virusinfectie of een bacteriële infectie. Je kunt diarree krijgen via bedorven of besmet voedsel of water. Voedsel dat besmet is, ziet er dikwijls normaal uit, ruikt goed en smaakt uitstekend!

Waar komt Reizigersdiarree voor?

Reizigersdiarree kun je overal ter wereld oplopen. Meestal wordt diarree veroorzaakt door bedorven of besmet voedsel of water. Houd daarom altijd hygiëne maatregelen in acht, zoals het regelmatig wassen van handen, het eten van goed doorgekookt eten, en het vermijden van eventueel besmet water.

Wat zijn de verschijnselen?

Uitdroging is het grootste risico van reizigersdiarree. Wanneer je deze symptomen ervaart kun je het beste een arts raadplegen. Je moet altijd letten op voldoende vochtinname. Neem ORS mee om te helpen om uitdroging te voorkomen.

  • Plotselinge diarree
  • Buikkrampen
  • Lichte uitdroging: dorst, droge mond, donkere urine
  • Ernstige uitdroging: snelle hartslag, snelle ademhaling, sufheid

Hoe voorkom je Reizigersdiarree?

Door na elke handdruk en voor elke maaltijd je handen te wassen, verminder je de kans op reizigersdiarree al aanzienlijk. Verder moet je ervan uitgaan dat het water besmet is. Dus ook rauwkost en sla kan afgespoeld zijn met besmet water. IJsklontjes worden ook vaak gemaakt van besmet water. Eet alleen gerechten die heet en vers op tafel komen. De gerechten moeten goed doorbakken en gekookt zijn. Schil zelf al het fruit dat je eet. Kort samengevat: ‘Boil it, cook it, peel it or forget it’.

Bij de onschuldige reizigersdiarree kunnen stopmiddelen wel worden gebruikt. Er zijn stopmiddelen die het medicijn Loperamide bevatten; deze zijn vaak erg effectief en stoppen een ongecompliceerde diarree snel. Vraag in onze Travel Clinics naar deze middelen.

Meer informatie

Wil je meer weten over Reizigersdiarree? Bezoek dan de informatiepagina van het RIVM hier: diarree | RIVM.

Afspraak maken voor vaccinaties?

Maak binnen enkele minuten online een afspraak

Afspraak maken