chevron_left Tips voor op reis

Tips voor op reis

null

Dierenbeten

Rabies, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door het rabiësvirus. Dit virus kan worden overgedragen door een beet, krab of lik van een besmet dier, zoals honden, katten, apen en vleermuizen.

Ben je besmet,dan dringt het virus je zenuwstelsel binnen en stijgt dan langzaam op naar de hersenen. Is dit proces eenmaal aan de gang, dan is rabiës slecht behandelbaar. Rabiës is een ziekte die zeer ernstig en fataal kan aflopen.

Voordat je naar een land gaat waar het risico op rabiës aanwezig is, is het belangrijk om je goed te laten informeren door onze reizigersverpleegkundigen. Lees meer informatie over rabiës, bekijk het reisadvies voor jouw bestemming of maak een afspraak met ons.

Enkele tips:

Of je nu wel of niet bent gevaccineerd, het volgende advies is altijd belangrijk: Als je in een land waar rabiës voorkomt bent gekrabd of gebeten door een dier, schakel dan altijd een arts in voor nader onderzoek. Wacht daar niet mee, maar doe dit zo snel mogelijk!

  • Vermijd contact met dieren in gebieden waar rabiës voorkomt.

  • Raak dode of zieke dieren niet aan, zeker niet met blote handen.
  • Aai in het buitenland geen dieren, voer ze ook niet.
  • Let goed op dat (kleine) kinderen dieren niet aanraken.
  • Overweeg inenting tegen rabiës als er sprake is van een duidelijk verhoogd risico op besmetting. Dit hangt af van de landen die je bezoekt, de duur van je verblijf en van eventuele bijzondere omstandigheden (werk, andere activiteiten die het risico op contact met dieren vergroten).