chevron_left Tips voor op reis

Tips voor op reis

null

Drugsgebruik of gedrogeerd worden

Het algemene advies is: gebruik geen drugs. Drugsgebruik is sterk af te raden. Niet alleen om gezondheidsredenen, ook omdat de straf voor gebruik of bezit van drugs in sommige landen veel zwaarder is dan in Nederland. Dit geldt niet alleen voor het gebruik van drugs, maar ook voor bezit zijn er hoge straffen in andere landen.

Drogering

Ook in het buitenland loop je een risico om gedrogeerd te worden. Drogeren is het geven van een drug of medicijn aan iemand, zonder dat de ander dat weet en/of wil. Om verscheidene redenen wordt dit toegepast. Iemand drogeren is verboden. Het is een misdrijf en valt volgens de wet onder mishandeling.

Meestal doet iemand dan stiekem een drug of een medicijn in het drankje van het slachtoffer. Deze drugs worden ook wel “rob-” of “rape- drugs” genoemd. Een bekend voorbeeld van een drug die in een drankje wordt gedaan is GHB. Ook wordt Scopolamine (tevens bekend als “Devils’ Breath”) op dezelfde manier toegepast, voornamelijk in Zuid-Amerikaanse landen, wat ook invloed heeft op het bewustzijn van het slachtoffer.

Een andere vorm van drogeren is het zogenoemde “Needle Spiking”, waarbij het slachtoffer iets toegediend krijgt met een naald. In de praktijk is dit heel moeilijk om toe te passen, en daarom onduidelijk of dit werkelijk gebeurt of de drugs toch in drankjes of voedsel is gedaan.

Effecten van drogering

Zoek onmiddelijk medische hulp wanneer je denkt dat je gedrogeerd bent. Effecten van drogering zijn onder andere: misselijkheid, een slap gevoel, geheugenverlies, hallucinaties, grote pupillen, een veranderde hartslag, slapeloosheid of bewusteloosheid. Meer informatie over dit onderwerp kun je vinden op de website van drugsinfo.

Enkele tips:

  • Laat eten of drinken nooit onbeheerd achter tijdens het reizen.
  • Houd je hand of een dekseltje op je drankje.
  • Neem geen eten of drinken aan van vreemden of nieuwe kennissen.
  • Smaakt je drankje vreemd of anders? Gooi het onmiddelijk weg.
  • Zoek onmiddellijk medische hulp als je denkt dat je gedrogeerd bent.