Humaan papillomavirus (HPV)

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Er bestaan verschillende humaan papillomavirussen. HPV komt heel veel voor; bijna iedereen loopt minstens één keer in hun leven HPV op. Het virus kan baarmoederhalskanker en genitale wratten veroorzaken, maar ook kanker bij de penis, anus, schaamlippen, vagina en in de mond- en keelholte. HPV-vaccinatie is mogelijk.

Hoe loop je het op?

Je kunt HPV oplopen via seksueel contact.

Wat zijn de verschijnselen van HPV?

Vaak merk je niets van een HPV-infectie. In de meeste gevallen ruimt het lichaam de infectie binnen 1 tot 2 jaar op. Als dit niet gebeurt, kan HPV na een aantal jaren (een voorstadium van) verschillende kankers veroorzaken. Symptomen hiervan zijn heel uiteenlopend; een branderig gevoel bij de genitaliën, afscheiding, genitale bloedingen, pijn of afwijkingen aan bijvoorbeeld de baarmoedermond, penis, anus of schaamlippen. Ga bij zulke klachten naar je huisarts. In Nederland worden alle vrouwen van 30 tot 60 jaar elke vijf jaar opgeroepen voor een uitstrijkje bij de huisarts, met als doel (een voorstadium van) baarmoederhalskanker op tijd te kunnen opmerken.

Hoe voorkom je een HPV-infectie?

Het gebruik van condooms tijdens seksueel contact kan de kans op een HPV-infectie verminderen. Echter werkt dit, net als tegen andere soa’s, niet voor 100%. Er bestaan verschillende vaccinaties tegen HPV. In Nederland is deze vaccinatie op opgenomen in het vaccinatieprogramma voor alle kinderen. Sinds 2022 ook voor jongens, omdat HPV bij jongens ook genitale wratten en diverse kankers kan veroorzaken.

HPV-vaccinatie

De HPV-vaccinatie is onderdeel van het RijksVaccinatieProgramma. Je kunt je bij KLM Health Services (op eigen kosten) ook laten vaccineren tegen HPV. Lees meer over onze vaccinaties op maat. De vaccinatie moet twee keer toegediend worden bij jongeren van 9 tot en met 14 jaar. Vanaf 15 jaar zijn drie vaccinaties nodig om goede immuniteit op te bouwen tegen HPV.

Bekijk de voorwaarden van je zorgverzekering om te bepalen of de vaccinatie voor jou of jouw kind vergoed wordt.