DTP

dtp vaccinatie klm health services

DTP is een afkorting van: Difterie, Tetanus en Poliomyelitis (polio).De DTP-vaccinatie bescherm je tegen deze infectieziekten. Meestal ben je als gevaccineerd met de DTP-vaccinatie vanuit het rijksvaccinatieprogramma. De DTP-vaccinatie heeft daarna een beschermingsduur van tien jaar. Als je meer dan tien jaar geleden voor het laatst met het DTP-vaccin bent ingeënt, is het verstandig om een herhalingsvaccinatie te halen als je op reis gaat.

 Difterie

Difterie wordt veroorzaakt door een bacterie. De incubatietijd (de tijd tussen de blootstelling aan de bacterie en de eerste symptomen) bedraagt gemiddeld 2 tot 5 dagen. Het ziektebeeld kan zeer wisselend zijn, van symptoomloos tot acute verschijnselen, zoals keelontsteking, koorts en ontstoken lymfeklieren. Ernstige complicaties kunnen ontstaan door de gifstoffen (’toxinen’) die de bacterie uitscheidt. Deze gifstoffen kunnen verlammingen en ontsteking van de hartspier veroorzaken, wat tot een dodelijke afloop kan leiden.

Tetanus

Tetanus wordt veroorzaakt door het gif (’toxine’) van de bacterie clostridium tetani. De gifstoffen verspreiden zich via het bloed in het lichaam en tasten het centrale zenuwstelsel aan. Als gevolg daarvan ontstaat een ziektebeeld met heftige spierkrampen, dat tot de dood kan leiden. De tetanus bacterie kan langdurig overleven in aarde, faeces (ontlasting) en straatvuil. Via verwondingen of dierenbeten kan de bacterie het lichaam binnendringen. De incubatietijd bedraagt doorgaans 3 tot 21 dagen, soms ook langer.

Polio

Poliomyelitis, meestal ‘polio’ of ‘kinderverlamming’ genoemd, is een virusinfectie die veroorzaakt wordt door een van de drie typen poliovirus. Een poliovirusinfectie verloopt meestal symptoomloos, maar in enkele gevallen (minder dan 1%) ontstaat een ziektebeeld met ernstige complicaties (verlammingen). In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, kan polio zowel bij (niet gevaccineerde) kinderen als volwassenen voorkomen.

Waar komen Difterie, Polio en Tetanus voor?

Difterie komt overal ter wereld voor, maar toch vooral in landen met een gebrekkig vaccinatieprogramma. Op het ogenblik is difterie bijvoorbeeld een groot probleem in delen van de oude Sovjet-Unie. Tetanus komt over de gehele wereld voor en beperkt zich niet tot een bepaald werelddeel of gebied. Polio komt als gevolg van succesvolle vaccinatieprogramma’s in de westerse wereld niet meer voor, behoudens incidentele uitbraken onder niet-gevaccineerde groepen in de bevolking. Polio komt op dit moment vooral voor op de Indiase subcontinent en in West- en Centraal-Afrika.

Vaccinaties

In Nederland en de meeste andere landen worden alle kinderen tegen DTP gevaccineerd. Daarna is een periodieke herhaling (eens in de 10 jaar) voldoende om beschermd te blijven. Deze vaccinatie is dan eenmalig en beschermt je weer tien jaar. Als je nooit eerder bent gevaccineerd tegen DTP dan  heb je een serie van 3 injecties nodig om 10 jaar beschermd te zijn.