Veelgestelde vragen reizen en vaccineren

Hieronder vind je de veelgestelde vragen die wij ontvangen over reizen en vaccineren. Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen graag!

Afspraak maken

Nee, een afspraak maken voor een COVID-19 PCR-test is anders dan een afspraak voor een reisadvies en/of vaccinaties bij de Travel Clinic. Lees alle informatie over de COVID-19 PCR-test en het maken van een afspraak voor de coronatest.

Nee. De Travel Clinics van KLM Health Services zijn er voor iedereen. Ongeacht het vervoermiddel waarmee je reist of de vliegmaatschappij waarmee je vliegt.

Ja, gedurende COVID-19 vragen we je eerst online een afspraak te maken bij een van onze Travel Clinics.

Ja, dat kan. Onze Travel Clinics kennen ruime openingstijden:  Kijk naar de beschikbare tijden bij het boeken van een afspraak.

Het is mogelijk om online voor meerdere personen tegelijk een afspraak in te boeken. Kom je er niet uit? Mail naar travelclinic@klm.com.

Voor het wijzigen of annuleren van je afspraak, kijk naar de informatie in je bevestigingsmail of mailnaar travelclinic@klm.com.

Afspraak gemist? Helaas, bij geen of een te late afzegging brengen wij de gereserveerde tijd bij je in rekening. Je kunt online een nieuwe afspraak maken.

Vaccinaties

Nee, het vaccinatieproces van COVID-19 vaccins valt in Nederland onder verantwoordelijkheid van de GGD.
 

Tussen het verkrijgen van reizigersvaccinaties en een COVID-19 vaccinatie moet minimaal 14 dagen zitten. Het interval van 14 dagen tussen de COVID-19 vaccinatie en een ander vaccin geldt in beide richtingen. Zowel 14 dagen voorafgaand als 14 dagen na afloop van de COVID-19 vaccinatie dienen geen andere vaccinaties gegeven te worden. Dit heeft zuiver te maken met het kunnen toewijzen van bijwerkingen aan het juiste vaccin. Wij volgen hiermee het beleid van het LCI.

Het kan gebeuren dat je je gele boekje kwijt bent geraakt en je niet meer weet wanneer je welke vaccinatie heeft gehad. We kunnen een nieuw vaccinatieboekje voor je maken op een van onze locaties. Je kunt hiervoor het beste een herhaalafspraak maken. Op de afspraak is het belangrijk om een geldige ID mee te nemen. In verband met privacy wetgeving kunnen wij deze informatie niet per telefoon of mail geven. Ben je op zoek naar je boekje in verband met de COVID-19 vaccinatie? Lees dan deze informatie.

Dit is afhankelijk van je medische voorgeschiedenis, bestemming en duur van je verblijf. Tijdens het consult geven wij advies op maat. Ook kunnen voor sommige activiteiten, werk of bijvoorbeeld visumaanvragen bepaalde vaccinaties worden aangeraden of zelfs verplicht gesteld worden.

Je kunt je (herhaal)vaccinaties bij de Travel Clinic krijgen, ook al heb je ergens anders eerder vaccinaties gekregen. Als je in het bezit bent van een vaccinatieboekje vragen wij je deze mee te nemen naar je afspraak. We nemen wel de tijd voor een volledig consult om je gegevens en vaccinaties te controleren en te documenteren (en berekenen dan ook de kosten van een regulier consult).

Soms is het verstandig een bepaalde periode tussen de diverse vaccinaties te nemen. Met name voor lange reizen of bepaalde bestemmingen. Wij adviseren vier tot zes weken voor vertrek informatie in te winnen over de volgorde en tijdsplanning die je het beste kunt aanhouden.

In principe hoeft dit geen probleem te zijn: alcohol en vaccinaties verdragen elkaar over het algemeen goed. Wel kunnen de klachten en bijverschijnselen, die soms na een vaccinatie optreden, door alcohol versterkt worden.

Nee, dat is nog niet mogelijk. De meeste vaccins zijn injecties die niet vervangen kunnen worden door pillen. Lees meer over vaccineren.

In Nederland worden zuigelingen via het consultatiebureau gevaccineerd voor diverse ziektes. Reizen naar het buitenland vragen soms aanvullende maatregelen. Kinderen die gaan reizen krijgen vaak dezelfde vaccinaties als volwassenen. De dosering en het vaccinatieschema kunnen echter anders zijn. Voor sommige vaccins geldt een minimumleeftijd waarop het vaccin mag worden toegepast. Vaccinatie voor Hepatitis A mag pas vanaf 1 jaar, gele koorts vanaf 9 maanden en buiktyfus vanaf 2 jaar. Onze griepvaccinatie is niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar.

Bij een bezoek aan onze Travel Clinic worden kinderen tot 16 jaar alleen onder begeleiding van een ouder of verzorger gevaccineerd.

Een verplichte vaccinatie is verplicht gesteld door het land zelf. Het land bepaalt dus deze eis. Deze is bedoeld om de eigen bevolking te beschermen tegen import van besmettelijke ziekten. Zonder zo’n verplichte vaccinatie mag je het land niet in. Zo stellen sommige landen de gele koortsvaccinatie verplicht. Een aanbevolen advies is een vaccinatie die het Landelijke Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) adviseert voor een bepaalde bestemming. Het LCR is een onafhankelijke stichting die in Nederland richtlijnen vaststelt voor de vaccinaties die je nodig hebt voor een gezond verblijf op je bestemming. Een advies is dan ook niet zomaar een advies.

Vaccineren heeft altijd zin, de meeste vaccins zijn vrij snel werkzaam. Er is elke dag een van onze Travel Clinics geopend. Maak online een afspraak bij een van onze Travel Clinics. Je kunt vaak last minute nog terecht.

Sommige vaccinaties geven alleen een effectieve bescherming als je ze een bepaalde periode voor je reis krijgt. Dit hangt af van het soort vaccinatie, je leeftijd, welke vaccinaties je al gehad hebt, welke reis je gaat maken en hoe lang je wegblijft. Wij raden je aan om ongeveer vier tot zes weken voor vertrek de benodigde vaccinaties te halen. Ga je langer dan 3 maanden reizen of emigreren? Neem dan zo vroeg mogelijk contact op. Lees meer. Ook als je last minute op reis gaat heeft vaccineren nog nut!

Dit is afhankelijk van de vaccinaties die je krijgt. Sommige vaccinaties hebben een beschermingsduur van 3 jaar, andere 30 jaar of levenslang. Over het algemeen geldt de volgende beschermingsduur:

  • Gele koorts: sinds juli 2016 gaat de WHO uit van levenslange bescherming na één vaccinatie, dit geldt met terugwerkende kracht ook voor vaccinaties die vóór 2016 gegeven zijn (en waarvoor nog een geldigheidsduur van 10 jaar in het boekje staat). In sommige gevallen wordt echter door het LCR aangeraden om de vaccinatie wel elke 10 jaar te herhalen. Bijvoorbeeld bij bepaalde medische aandoeningen of een verhoogd risico op de plaats van bestemming.
  • Tyfus: drie jaar.
  • DTP: tien jaar.
  • Hepatitis A: ten minste 30 jaar. De inenting bestaat uit twee vaccinaties. Na de eerste prik ben je één jaar beschermd, na de tweede dertig jaar of langer. De tweede vaccinatie dien je minimaal 6 maanden na de eerste te halen.

Neem altijd contact op met de Travel Clinic voor een gedegen reisadvies.

Iedereen die de griep niet wil krijgen, is welkom bij de Travel Clinic van KLM Health Services voor een griepvaccinatie. Behoor je tot een risicogroep? Dan informeert je huisarts je over de griepprik. De griepprik is extra belangrijk als je onregelmatige diensten draait.

Kosten

Bekijk voor de tarieven van vaccineren het actuele overzicht.

Tijdens je consult krijg je naast de benodigde vaccinaties altijd een persoonlijk reisadvies. Het persoonlijk consult hoort bij je afspraak bij onze Travel Clinic, omdat wij er zeker van willen zijn dat we jou de juiste reisadviezen geven. Je wordt altijd gevaccineerd en geadviseerd door een reizigersverpleegkundige die volledig op de hoogte is van de laatste LCR-adviezen, zodat je weet hoe je je het beste kunt voorbereiden  Binnen de consultkosten vallen ook onze administratiekosten.

Afhankelijk van hoe je verzekerd bent kan het zijn dat een gedeelte of wellicht alle kosten worden vergoed. Dit is per verzekeraar en per polis verschillend. Bekijk het overzicht van de vergoedingen voor vaccinaties door zorgverzekeraars. Je kunt ook zelf je polisvoorwaarden raadplegen of contact opnemen met je verzekeraar.

Bijwerkingen en medicijngebruik

Als je gezond bent, heb je over het algemeen geen last of bijwerkingen van de vaccinaties. De ene persoon kan sterker op een vaccinatie reageren dan de andere. Je kunt mogelijk last krijgen van:

  • Moeheid
  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Verhoging
  • Pijnlijk gevoel in de arm

Als je wel last van bijwerkingen krijgt, dan zijn deze meestal licht van aard en zijn vaak binnen 2 dagen voorbij.

Nee, anticonceptie en vaccinatie gaan zonder problemen samen.

Over het algemeen is dat geen enkel probleem. Een pijnlijke arm of een lichte duizeligheid kunnen na een vaccinatie misschien wat lastig zijn, maar verder ondervind je bij het sporten of tijdens je werk nauwelijks hinder van de vaccinatie.

Ja, sommige medicijnen en vaccinaties verdragen elkaar niet goed. Als je medicijnen gebruikt,  informeer dan de reizigersverpleegkundige tijdens je consult.  de mogelijke consequenties van de vaccinaties in combinatie met je medicijnen.

In de meeste gevallen heb je na een vaccinatie weinig last van bijwerkingen.  Bijwerkingen kunnen zijn: een stijve, pijnlijke spier, lichte koorts of roodheid rondom de “prikplaats”. Bijwerkingen zijn vaak licht van aard en over het algemeen binnen twee dagen verdwenen.

Malaria

Onderschat de gevolgen van malaria niet. Het slikken van malariatabletten is afhankelijk van de bestemming en duur van je verblijf. De noodzaak wordt met je besproken tijdens je bezoek aan de Travel Clinic.

Tijdens je consult kunnen onze verpleegkundigen direct een recept voor malariatabletten voor je uitschrijven. De malariatabletten worden vervolgens naar je huisadres (in Nederland) verstuurd. Of je haalt ze met dit recept direct op bij onze apotheek op Schiphol-Centrum (Vertrekhal 2). Of je nu voor of achter de douane bent. Je kunt met het recept ook naar elke willekeurige andere apotheek.

Voor kinderen zijn er ook malariatabletten beschikbaar. Om de juiste dosering te kunnen voorschrijven wegen onze verpleegkundigen je kind tijdens het consult.

Dit is afhankelijk van het middel. Tijdens het consult wordt dit met je besproken. Ook staat het gebruik op het recept en bij verstrekking vanuit een apotheek komt de gebruiksaanwijzing op het etiket te staan. Hou er met het plannen van een afspraak rekening mee dat met de inname van sommige malariatabletten al 3 weken voor vertrek gestart moet worden!

Zwangerschap

Overleg altijd met je verloskundige of gynaecoloog of je deze reis kan maken. Afhankelijk van de bestemming kan het geadviseerd zijn om gevaccineerd te worden tegen bepaalde infectieziekten. Voor West –Europa, Noord-Amerika, Japan en Australië/Nieuw Zeeland is het doorgaans niet nodig om gevaccineerd te worden. Er komen geen infectieziekten voor waartegen gevaccineerd kan worden en de gezondheidszorg is over het algemeen gelijk aan de gezondheidszorg die je gewend bent. Wel is het goed om in je overweging mee te nemen dat je bij een lange vlucht een hoger risico hebt op complicaties zoals trombose of embolieën. Voor reizen naar andere bestemmingen nodigen wij je graag uit voor een consult. Tijdens het consult krijg je een advies op maat. Het kan zelfs zo zijn dat een reis wordt afgeraden. Belangrijk ook is om bij je vliegvaartmaatschappij te raadplegen welke voorwaarden zij stellen om te mogen vliegen tijdens een zwangerschap. De duur van de zwangerschap, of je zwanger bent van een meerling en of de zwangerschap zonder complicaties verloopt, kunnen hierin een belangrijke afweging zijn.

Ben je zwanger en heb je vaccinaties nodig? Overleg dan met een arts of verpleegkundige wat het beste is. Dit geldt ook voor malariamedicatie. Het hangt af van de vaccinatie die je nodig hebt of je je mag laten vaccineren terwijl je zwanger bent. Een reis naar een (sub)tropisch land geeft altijd een verhoogd medisch risico. Bedenk of deze reis noodzakelijk is of dat je misschien je reis wilt uitstellen. Lees meer over zwanger en reizen.

Bent u zwanger of van plan dit op korte termijn te worden en wilt u een reis maken? Reizen tijdens de zwangerschap hoeft geen probleem te zijn. Bereid u goed voor en pas eventueel uw reisplannen aan. Heeft u vaccinaties nodig? Overleg dan met een arts of verpleegkundige wat het beste is. Dit geldt ook voor malariamedicatie. Lees meer over zwanger en reizen.

Onze verpleegkundigen van de Travel Clinic lichten je voor over zwangerschap in een malariagebied. Na deze voorlichting kun je zelf afwegen of je een reis naar een malariagebied zou willen maken. Niet alle malariatabletten kunnen tijdens een zwangerschap gebruikt worden. Als er malariatabletten worden geadviseerd zal de verpleegkundige in overleg met één van onze artsen het recept hiervoor uitschrijven.