Ebolavirus

ebolavirus klm health services

Ebola wordt veroorzaakt door infectie met een Ebolavirus. Ebolavirus veroorzaakt een ernstige ziekte die Ebola virus disease wordt genoemd. Het veroorzaakt ernstige, vaak fatale aandoeningen bij mensen en primaten (onder andere gorilla’s en chimpansees).

Hoe loop je Ebola virus op?

Er is voornamelijk risico op besmetting in de afgelegen gebieden waar de ziekte uitbreekt. Ebolavirus wordt verspreid door direct contact met lichaamsvloeistoffen van zieke of dode mensen of dieren (bloed, ontlasting, urine,braaksel, sperma, zweet). Verspreiding van het virus door niezen of hoesten is nog nooit aangetoond. Vaak raken mensen besmet tijdens de begrafenis van een familielid. Het kan na besmetting twee tot 21 dagen duren voor de ziekteverschijnselen ontstaan. Vóór het ontstaan van de symptomen is er geen besmettingsrisico.

Wat zijn de verschijnselen?

Een besmetting met Ebolavirus begint meestal met klachten als hoofdpijn, spierpijn, soms keelpijn, extreme zwakte en vermoeidheid. Deze klachten gaan gepaard met braken, diarree, leverschade en nierschade. In sommige gevallen ontstaan inwendige en uitwendige bloedingen. 50-90% van de besmette personen overlijdt aan de ziekte.

Hoe voorkom je besmetting met het Ebola virus?

Het risico voor de reiziger is gering. Zelfs al je in landen komt waar het voorkomt. Je wordt geadviseerd naast de algemene hygiënemaatregelen, ook extra maatregelen in acht te nemen.

  • Vermijd contact met bloed of andere lichaamsvloeistoffen (zoals speeksel en urine) van geïnfecteerde personen
  • Vermijd onbeschermd seksueel contact, het ebolavirus kan nog lange tijd in het sperma zitten
  • Vermijd contact met wilde dieren
  • Eet geen ‘bush meat’, vlees van dieren die besmet kunnen zijn (bijvoorbeeld aap of antilope)