chevron_left Gezondheidsrisico's

Dengue

null

Dengue

Dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd, is een virusinfectie die wordt veroorzaakt door een muggensteek. Het is op het moment een van de snelst verspreidende door muggen overgebrachte ziekte ter wereld. Het virus wordt overgebracht door de tijgermug, een muskiet die broedt in waterreservoirs van bijvoorbeeld oude autobanden, blikken, emmers en bloemvazen. Vaak gaat het om spullen in huishoudelijke omgeving. De dengue mug is alleen overdag actief, voornamelijk in de ochtend- en avonduren.

Waar komt dengue voor?

De gebieden waar dengue het meest voorkomt zijn het tropische deel van Azië, de eilanden in de Stille Zuidzee, de Caribische eilanden, Midden- en Zuid-Amerika en Afrika. Ook komt dengue voor in Mexico, Zuid-Texas en Noordoost-Australië. Het risico is het grootst in grote steden en minder groot op het platteland. Epidemieën van dengue zijn er vooral tijdens en in de weken na de regenseizoenen.

Wat zijn de verschijnselen?

De incubatietijd na besmetting is gemiddeld 5 tot 7 dagen na de steek.

  • Plotselinge snel oplopende (hoge) koorts
  • Koude rillingen
  • Hoofdpijn en pijn achter de ogen
  • Spier- bot- en gewrichtspijn
  • Misselijkheid en braken
  • Keelpijn, hoesten
  • Huiduitslag
  • Vermoeidheid

Hoe voorkom je dengue?

Het voorkomen van muggenbeten is het belangrijkst, door het dragen van bedekkende kleding, en muggenwerende middelen te gebruiken (op basis van DEET).

Sinds 2023 is een er vaccin (Qdenga) beschikbaar tegen dengue. Dit vaccin beschermt voor ongeveer 80% tegen dengue, maar is vooral effectief voor mensen die eerder besmet zijn geweest met dit virus. Een éérste besmetting verloopt vaak namelijk vrij mild, terwijl een tweede kan leiden tot ernstige ziekte. Een vaccinatie voorkomt in 95% van de besmettingen een ziekenhuisopname. De vaccinatieserie bestaat uit twee vaccinaties met een interval van 3 maanden. Voor vaccinatie komt niet iedereen in aanmerking, zoals kinderen onder de 4 jaar, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen met een immuundeficiëntie (afweerstoornis). Het vaccin Qdenga is pas kort op de markt, en daarom is nog onduidelijk hoe lang het vaccin beschermt. Je kunt hier direct een afspraak met ons maken voor een Qdenga vaccinatie.

Kortom: voorkomen is beter dan genezen. Pas daarom goed alle muggenwerende maatregelen toe, zodat je goed voorbereid op reis gaat.

Meer informatie

Wil je meer weten over dengue? Bezoek dan de informatiepagina van het RIVM hier: Dengue | RIVM.

Afspraak maken voor vaccinaties?

Maak binnen enkele minuten online een afspraak

Afspraak maken