COVID-19

Eind december 2019 is in China een nieuw coronavirus ontdekt. De officiële naam van het virus is SARS-CoV-2. De officiële naam van de ziekte is COVID-19. Het ECDC en de WHO monitoren de ziekte wereldwijd.

Hoe voorkom je COVID-19?

Het coronavirus bevindt zich in de neus- en keelholte en verspreidt zich via kleine druppeltjes die bij hoesten en niezen naar buiten komen. Hoesten en nies daarom in de binnenkant van de elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Was je handen vaak en goed.
Op deze manier verklein je de kans om andere mensen te besmetten. Het virus kan buiten het lichaam niet goed overleven en wordt gemakkelijk vernietigd door gebruikelijke was- en schoonmaakmiddelen. Het hanteren van goede hygiënemaatregelen is daarom belangrijk.

Wat zijn de verschijnselen van de ziekte?

Verhoging of koorts

of koortsig gevoel bij ouderen, aangezien zij niet altijd koorts ontwikkelen.

Luchtwegklachten

Hoesten, neusverkoudheid, keelpijn en/of kortademigheid.

Wat adviseren wij aan preventieve maatregelen aan reizigers?

Raadpleeg voor de meest actuele reisadviezen de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Kijk daarnaast ook altijd naar de landelijke richtlijnen, deze verschillen per land. Het kan zijn dat het land van bestemming bepaalde eisen heeft om besmetting met het coronavirus (COVID-19) te voorkomen. In sommige gevallen is een antigeentest of PCR-test vereist en wordt een verklaring gevraagd met een negatief COVID-19 testresultaat.  Lees meer over reizen en COVID-19.