Hoogteziekte

hoogteziekte klm health services

Hoogteziekte kan optreden bij verblijf op grote hoogte of bij een snelle stijging, als je daar onvoldoende aan gewend bent. De oorzaak is het lage zuurstofgehalte van de lucht, waardoor het zuurstofgehalte in het bloed daalt en klachten kunnen ontstaan. Het lichaam heeft tijd nodig om zich aan het lagere zuurstofgehalte aan te passen (acclimatiseren). Hoe hoger het verblijf of hoe sneller de stijging, hoe groter de kans op hoogteziekte. Meestal treden de verschijnselen pas op boven de 2500 meter. De gevoeligheid voor hoogteziekte verschilt echter per persoon, waardoor ook op lagere hoogte klachten kunnen optreden. Daarentegen krijgen sommige mensen geen klachten bij verblijf op hoogte.

Wat zijn de verschijnselen van hoogteziekte?

Klachten van milde hoogteziekte ontstaan meestal enkele uren tot een dag na aankomst op grote hoogte. De verschijnselen bestaan uit hoofdpijn en minstens een van volgende symptomen: misselijkheid en/of braken, slaapstoornissen, duizeligheid en/of zwakte. In het begin zijn de symptomen mild. Hoofdpijn moet als alarmsymptoom gezien worden. Gemiddeld duren de klachten enkele dagen; De aandoening is goedaardig, op voorwaarde dat je niet verder stijgt zolang er klachten zijn. Milde hoogteziekte kan overgaan in ernstige hoogteziekte. De hoofdpijn en de kortademigheid verergeren en treden ook in rust op, met name ’s nachts. Je kan zo sloom worden dat hulp nodig is bij eten en aankleden. Bij ernstige hoogteziekte moet je onmiddellijk afdalen. Onbehandeld kan hoogteziekte leiden tot vocht in de longen en hersenen (long- en hersenoedeem), met coma en de dood als gevolg.

Hoe voorkom je het?

 • Acclimatiseer eerst minstens 2 nachten op middelmatige hoogte (1500-2500m)
 • Als je rechtstreeks tot 2500 meter of hoger vliegt, acclimatiseer eerst een aantal dagen op die hoogte voordat je verder stijgt.
 • Adaptatie kan bevorderd worden door beperkte inspanning en door overdag hoger te klimmen dan je ’s nachts slaapt (climb high, sleep low). Vermijd zware inspanning de eerste 2 dagen boven 2500 meter.
 • Stijg boven 3000 meter niet meer dan 500 meter per overnachting.
 • Breng na elke stijging van meer dan 500 m minstens 2 nachten op dezelfde hoogte door.
 • Drink voldoende, d.w.z. een aantal liter per dag (de urine moet licht en helder blijven)
 • Gebruik geen alcohol of slaapmiddelen
 • Zorg voor een flexibel reisschema, zodat je bij hoogteziekte een paar dagen kunt rusten
 • Overleg met je arts als je een hart- en/of longaandoening hebt
 • Om het acclimatiseren te bevorderen kan een medicijn voorgeschreven worden: acetazolamide (Diamox®).  Lees voor gebruik altijd de bijsluiter.
  • Je neemt het middel om hoogteziekte te voorkomen. Begin 24 uur voor het bereiken van 3000 meter. Ga door tot 2 dagen na het bereiken van de hoogste hoogte.
  • Je neemt het middel mee om hoogteziekte te behandelen. Begin met het middel, als je hoofdpijn krijgt, ook bij milde klachten als je hierna nog hoger zult klimmen.  Ga 3 dagen door of korter als je eerder afdaalt. Als je na verder klimmen opnieuw klachten krijgt, kan je nog een kuur nemen. Mogelijke bijwerkingen van acetazolamide zijn: tintelingen in de extremiteiten, verandering in smaak, misselijkheid en vaker en meer plassen.

Wat moet je doen bij verschijnselen?

Milde hoogteziekte: stijg niet verder, begin met acetazolamide. Daal af als de verschijnselen niet binnen een dag verbeteren. Bij hoofdpijn kan je paracetamol gebruiken, bij misselijkheid een anti-braak middel. Als de klachten voorbij zijn, mag je voorzichtig verder stijgen. Ernstige hoogteziekte: daal direct af en zoek medische hulp (o.a. zuurstof en medicijnen). Bedenk dat de toegang tot medische zorg beperkt is bij verblijf in afgelegen gebieden! Bron: LCR