Meningitis (Hersenvliesontsteking)

meningokokken klm health services

Meningokokkenziekte komt door een bacterie, de meningokok. Deze bacterie kan bloedvergiftiging (sepsis) en hersenvliesontsteking (meningitis) veroorzaken. Er zijn verschillende typen meningokokken: A, B, C, W en Y. Meningokokken B komt vooral voor bij kinderen jonger dan 5 jaar. Een groot aantal mensen draagt de bacterie tijdelijk bij zich in de neus of keel zonder daarvan ziek te worden. Door hoesten of niezen komt de bacterie in de lucht en kan door anderen ingeademd worden. Dit is met name een risico in volle, afgesloten ruimten en bij intensief contact met de lokale bevolking in landen waar meningitis veel voorkomt.

Wat zijn de verschijnselen?

Slechts een klein aantal mensen wordt ziek en ontwikkelt een hersenvliesontsteking; vooral jonge kinderen en mensen met sterk verminderde afweer lopen een groter risico.

De eerste verschijnselen van een meningokokkeninfectie zijn als volgt:

  • verkoudheid
  • hangerigheid
  • koorts
  • nekstijfheid
  • braken
  • sufheid
  • kleine huidbloedinkjes die jeniet kunt wegdrukken

De tijd tussen de besmetting en het optreden van de eerste ziekteverschijnselen is kort, namelijk twee tot tien dagen.

Hoe voorkom je meningitis?

Mensen die de meningokok bij zich dragen, kunnen de bacterie overdragen op een ander, ook al zijn zij zelf niet ziek. Daarom is een goede hygiëne bij het hoesten altijd belangrijk. Gebruik altijd papieren zakdoekjes en was je handen na het hoesten.

Tegen meningokokkenziekte bestaan goede vaccins. Ook bij onze Travel Clinics is de meningokokkenvaccinatie, die bescherming biedt tegen vier typen meningokokken (ACWY), tegen betaling verkrijgbaar. De beschermingsduur na inenting is 10 jaar. In het kader van de verplichting voor de Hadj of Umrah (Mekka) mag dit vaccin niet langer dan 5 jaar geleden toegediend zijn.Bekijk de voorwaarden van je zorgverzekering om te bepalen of de vaccinatie voor jou of jouw kind vergoed wordt. In het Rijksvaccinatieprogramma wordt de vaccinatie tegen meningokokken (ACWY) aangeboden aan kinderen van 14 maanden en 14 jaar.

Onze Travel Clinics hebben de vaccinatie tegen meningokokken B niet in het assortiment.