Kinkhoest

kinkhoest klm health services

Kinkhoest is een luchtweginfectie die veroorzaakt wordt door de bacterie Bordetella pertussis. De bacterie maakt gifstoffen aan die zorgen voor ernstige hoestbuien die een aantal maanden kunnen aanhouden. De ziekte staat daarom ook wel bekend als de ‘100-dagenhoest’. Naast hoestbuien kunnen er complicaties optreden als longontsteking, benauwdheid, hersenbeschadiging en stuipen. De ziekte is vooral gevaarlijk voor baby’s en jonge kinderen. Daarom maakt de kinkhoest inenting sinds 1957 deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma. De incubatietijd van kinkhoest (de tijd tussen besmetting en de eerste symptomen) is meestal zeven tot tien dagen.

Wat zijn de verschijnselen?

De symptomen van kinkhoest lijken in het begin vaak veel op een gewone neusverkoudheid. Later wordt dit gevolgd door hoesten, en uiteindelijk langdurige hoestbuien waarbij slijm opgehoest wordt. Andere symptomen zijn een piepende ademhaling (met name na langdurige hoestbuien) en in zeldzame gevallen braken. Longontsteking is de meest voorkomende complicatie bij kinkhoest. Bij jonge kinderen kan kinkhoest ook leiden hersenbloedingen, die op hun beurt weer kunnen leiden tot hersenbeschadiging. Daarnaast kan het voorkomen dat baby’s stoppen met ademen en blauw aanlopen.

Besmettelijkheid en voorkomen; kinkhoest vaccinatie

Kinkhoest is besmettelijk en kan worden overgedragen door middel van hoesten. Baby’s worden vaak besmet door hun moeder, broers en zussen. Mensen kunnen in hun leven meer dan een keer kinkhoest krijgen. Een infectie of vaccinatie biedt een aantal jaar bescherming, maar kan het krijgen van de ziekte niet volledig voorkomen. Daarom worden jonge kinderen ingeënt via het Rijksvaccinatieprogramma. Volwassenen worden meestal niet meer gevaccineerd tegen kinkhoest, omdat de ziekte voor volwassenen vaak minder ernstige gevolgen heeft. Bovendien zijn zij in het verleden vaak al ingeënt of hebben ze de ziekte ongemerkt al eens doorgemaakt.
Het RIVM heeft het ministerie van Volksgezondheid wel geadviseerd om zwangere vrouwen in te enten. 

Kinkhoest op reis

Kinkhoest komt over de hele wereld voor. Wereldgezondheidsorganisatie WHO schat dat er jaarlijks zo’n 45 miljoen mensen kinkhoest krijgen en er ongeveer 400.000 mensen aan overlijden. Als je met jonge kinderen op reis gaat, zorg dan dat ze in ieder geval een kinkhoestvaccinatie via het Rijksvaccinatieprogramma hebben gehad.

KLM Health Services heeft de vaccinatie tegen kinkhoest op dit moment (maart 2024) niet in het assortiment.