chevron_left Gezondheidsrisico's

Cholera

null

Cholera

Cholera is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Vibrio cholerae. De ziekte kenmerkt zich door hevige, waterige diarree, die kan leiden tot ernstige uitdroging. In het oude Griekenland werd de term cholera al voor de ziekte gebruikt, waarschijnlijk als samenstelling van de woorden ‘chole’ (gal) en ‘rein’ (vloeien). De cholerabacterie is een bewegend, gekromd staafje dat zich nestelt in de darmen.

Waar komt cholera voor?

Cholera komt op bijna alle continenten voor. De meeste ziektegevallen zijn er in Afrika, Zuid-Azië, Zuid-Amerika en de Golf van Mexico. In Nederland is het een zogenoemde ‘importziekte’, die mensen meebrengen door reizen vanuit een ander land. Meer dan 90% van de gevallen komt voor in Afrika.

Wat zijn de verschijnselen?

De incubatietijd na besmetting kan variëren van twaalf uur tot vijf dagen, maar bedraagt meestal twee tot drie dagen. De meest voorkomende verschijnselen zijn:

  • Plotseling overgeven
  • Waterige diarree (geelgroen, vlokjes, bijna geurloos)
  • Zeurende of drukpijn in de buik (doorgaans geen krampen)
  • Koorts (zelden)

Hoe voorkom je cholera?

Als je op reis gaat naar een risicogebied raden wij je aan vooral goed op de algemene hygiëne te letten. Zo kun je tijdens je reis het beste alleen gekookt of gedesinfecteerd water drinken, of water uit flessen. Ook voedsel kun je het beste eten als het langdurig verhit is geweest en heet wordt opgediend. Vermijd daarnaast ijs, ongekookte schaal- en schelpdieren en andere rauwe levensmiddelen, zoals fruit en salades. Kort samengevat: ‘Boil it, cook it, peel it or forget it’. Bekijk onze tips voor op reis voor uitgebreide informatie rondom hygiëne, voedsel en watergebruik.

Meer informatie

Wil je meer weten over cholera? Bezoek dan de informatiepagina van het RIVM hier: Cholera | RIVM.

Afspraak maken voor vaccinaties?

Maak binnen enkele minuten online een afspraak

Afspraak maken