Mpox (voorheen monkeypox, apenpokken)

monkeypox klm health services

Mpox, voorheen Monkeypox, ook wel apenpokken genoemd, is een virusziekte die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. De ziekte komt daar vooral voor bij knaagdieren, maar kan van deze dieren overgaan op mensen. Een enkele keer komt een besmette reiziger uit Afrika naar Europa. Meestal verloopt de ziekte mild.

Hoe loop je mpox op?

De meeste mensen krijgen de ziekte na contact met een besmet mens of dier die het virus bij zich heeft. Het virus kan binnendringen via de slijmvliezen (bijvoorbeeld mond, neus, ogen, maar ook via sexueel contact), of open wondjes. Het virus kan zich ook verspreiden via druppels uit blaasjes of uit de mond-keelholte. Om die reden wordt aangeraden afstand te houden van mensen bij wie de ziekte is vastgesteld. Wanneer er geen sprake is van nauw contact, verspreiden monkeypox zich niet snel.

Wat zijn de verschijnselen?

Een besmetting met mpox verloopt in het algemeen vrij mild en de ziekte gaat vrijwel altijd binnen 2-4 weken vanzelf over. De ziekteverschijnselen ontstaan gemiddeld 6-16 dagen nadat het virus is opgelopen (dit noemen we de incubatietijd). De ziekte begint vaak, maar niet altijd, met 2-3 dagen griepachtige verschijnselen: koorts, hoofdpijn, spierpijn, gezwollen lymfeklieren, rillingen en/of moeheid. Na 1-3 dagen ontstaat een huiduitslag. Deze uitslag begint met vlekken die overgaan in blaasjes. De uitslag begint meestal in het gezicht en verspreidt zich dan naar de rest van het lichaam. Na het indrogen van de blaasjes blijven korsten over die uiteindelijk na 2-3 weken van de huid afvallen.

Wanneer ben je besmettelijk?

Een persoon die het mpoxvirus heeft opgelopen, is besmettelijk voor anderen vanaf het ontstaan van algemene ziekteverschijnselen zoals koorts (boven de 38,5˚C), of 2 dagen voor het ontstaan van de huiduitslag, totdat de blaasjes en/of wondjes zijn ingedroogd.

Maatregelen

Er zijn geen landelijke maatregelen afgekondigd en deze worden vooralsnog niet verwacht. Neem contact op met je huisarts wanneer je klachten hebt die passen bij monkeypox. Bel ook je huisarts of soa-poli wanneer je in de afgelopen 3 weken nauw contact hebt gehad met een besmet persoon. Houd afstand van mensen bij wie monkeypox is vastgesteld.

Als bij iemand een persoon monkeypox wordt vastgesteld, is de arts verplicht dit te melden. De GGD doet dan verder onderzoek en bepaalt de verdere stappen (bijvoorbeeld quarantaine of isolatie) voor de patiënt en diens contacten.

Hoe voorkom je mpox?

Voorkom monkeypox door minder of geen risicovolle contacten te hebben. Er is een vaccin tegen mpox beschikbaar, dit wordt alleen ingezet voor contacten van besmette personen.