chevron_left Gezondheidsrisico's

Mpox

null

Mpox (apenpokken)

Mpox, voorheen Monkeypox, ook wel apenpokken genoemd, is een virusziekte die vooral voorkomt bij knaagdieren, maar kan van deze dieren overgaan op mensen. Meestal verloopt de ziekte mild, wel kunnen de pokken zorgen voor veel pijn en blijvende littekens. De meeste mensen krijgen de ziekte na contact met een besmet mens of dier die het virus bij zich draagt. Het virus kan binnendringen via de slijmvliezen (bijvoorbeeld mond, neus, ogen) maar ook via seksueel contact of open wondjes. Het virus kan zich ook verspreiden via druppels uit blaasjes of uit de mond-keelholte. Om die reden wordt aangeraden afstand te houden van mensen bij wie de ziekte is vastgesteld. Wanneer er geen sprake is van nauw contact, verspreiden mpox zich niet snel.

Waar komt mpox voor?

Mpox komt vooral in West- en Midden-Afrika voor. Een enkele keer komt een besmette reiziger uit Afrika naar Europa. In Nederland is sinds het begin van de uitbraak in april 2022 tot en met 1 oktober 2023 bij 1278 mensen mpox vastgesteld. Na de piek in de zomer van 2022, is het aantal meldingen van besmette mensen in het najaar sterk afgenomen. Het RIVM houdt de huidige status bij.

Wat zijn de verschijnselen?

Een besmetting met mpox verloopt in het algemeen vrij mild en de ziekte gaat vrijwel altijd binnen 2-4 weken vanzelf over. De ziekteverschijnselen ontstaan gemiddeld 6-16 dagen nadat het virus is opgelopen. De ziekte begint meestal met 2-3 dagen griepachtige verschijnselen:

  • Koorts
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Gezwollen lymfeklieren
  • Rillingen en/of moeheid
  • Huiduitslag (na 1-3 dagen), vlekken die overgaan in blaasjes, meestal beginnend in het gezicht en daarna verspreid naar de rest van het lichaam

Hoe voorkom je mpox?

Voorkom monkeypox door minder of geen risicovolle contacten te hebben. Er is een vaccin tegen mpox beschikbaar, dit wordt alleen ingezet voor contacten van besmette personen. Hoe minder seksuele contacten, hoe minder kans op besmetting. Ook door het op tijd herkennen van klachten die passen bij mpox, kan besmetting voorkomen worden. Neem contact op met je huisarts wanneer je klachten hebt die passen bij monkeypox. Bel ook je huisarts of soa-poli wanneer je in de afgelopen 3 weken nauw contact hebt gehad met een besmet persoon. Houd afstand van mensen bij wie monkeypox is vastgesteld. Als bij iemand een persoon monkeypox wordt vastgesteld, is de arts verplicht dit te melden. De GGD doet dan verder onderzoek en bepaalt de verdere stappen (bijvoorbeeld quarantaine of isolatie) voor de patiënt en diens contacten.

Meer informatie

Wil je meer weten over mpox? Bezoek dan de informatiepagina van het RIVM hier: Mpox | RIVM.

Afspraak maken voor vaccinaties?

Maak binnen enkele minuten online een afspraak

Afspraak maken