Vogelgriep

bird flu-1 (1)

Vogelgriep, ook wel bekend onder de namen vogelpest of aviaire influenza, is een verzamelnaam voor een ziektebeeld dat voorkomt bij pluimvee en andere vogelsoorten. Deze ziekte wordt veroorzaakt door voor vogels besmettelijke varianten van het griepvirus (Influenzavirus). Vogels kunnen daar ziek van worden en er aan sterven. Enkele types van de vogelgriepvirussen kunnen ook worden overgedragen op de mens en daar (ernstige) griep verwekken. Dit gebeurt alleen bij direct en intensief contact met besmette vogels. Mensen kunnen elkaar niet besmetten met vogelgriep.

Wat zijn de verschijnselen van vogelgriep bij mensen?

Vogelgriep bij mensen komt bijna nooit voor. Mensen die besmet zijn met een vogelgriepvirus krijgen last van dezelfde verschijnselen als bij een gewone griep. Dit betekent dat je last kunt krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoest of een oogontsteking. De ziekte verloopt meestal vrij mild, maar vooral in Azië zijn er verschillende typen vogelgriepvirus die bij mensen heel ernstig kunnen verlopen met klachten zoals een zware longontsteking of benauwdheid.

Hoe voorkom je het?

In zeldzame gevallen kunnen vogelgriepvirussen overgaan van dier naar mens. Dat noemen we een zoönose. Dit gebeurt meestal na intensief contact met zieke vogels. Dat kan bijvoorbeeld als pluimveehouder gebeuren of bij het ruimen van zieke of dode vogels. Raak dus geen dode vogels aan.

Is er een vogelgriep vaccinatie?

Er is nog geen specifieke vaccinatie voor vogelgriep. Dit komt onder meer doordat er vele verschillende typen vogelgriepvirus bestaan, die bovendien snel van samenstelling kunnen veranderen. Mensen die beroepsmatig direct contact hebben met (mogelijk) zieke dieren krijgen soms wel virusremmers om de kans op ziekte te verkleinen.

Lees meer over de actuele situatie vogelgriep bij het RIVM.