Hepatitis A

hepatitis a klm health services

Hepatitis A is een besmettelijke vorm van leverontsteking, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd. De ziekte wordt veroorzaakt door het hepatitis A virus. De ziekte verloopt bij kinderen vaak ongemerkt. Volwassenen worden er meer ziek van. Na besmetting duurt het gemiddeld zo’n drie tot zes weken voordat de eerste symptomen van de ziekte zich voordoen. Door effectieve vaccinaties kan het  worden voorkomen.

Hoe loop je hepatitis A op?

Het virus wordt overgedragen door besmet voedsel, drinkwater of via gebrekkige sanitaire voorzieningen, maar kan ook via besmette voorwerpen en handen plaatsvinden. Riolen die uitkomen in zwemwater vormen voor zwemmers een directe infectiebron. Maar ook schaal- en schelpdieren, bijvoorbeeld garnalen, oesters en mosselen, vormen een indirecte infectiebron omdat zij zich voeden met organisch materiaal. Andere voedingsmiddelen, die besmet kunnen zijn via water of ongewassen handen van voedselbereiders, zijn bijvoorbeeld rauwe groenten, fruit, salades en schepijs. Ook op het oog schoon water kan besmet zijn. Bekijk onze tips voor op reis.

In welke landen komt het voor?

De ziekte is erg besmettelijk en komt voor in de meeste (sub)tropische landen, maar ook in landen dichterbij zoals Marokko, Turkije en Egypte.

Wat zijn de symptomen?

Er kunnen duidelijke klachten zijn, maar de ziekte kan ook zonder duidelijke symptomen verlopen. De meest opvallende verschijnselen zijn algemene malaise, koorts, hoofdpijn, vermoeidheid, gebrek aan eetlust, misselijkheid en braken, pijn in de bovenbuik of diarree. Soms krijgt de urine een donkerbruine kleur, is de ontlasting ontkleurd en worden de huid en het oogwit geelkleurig. Geruime tijd vóór het uitbreken van de verschijnselen tot na het ontstaan van de geelzucht is men zelf besmettelijk voor anderen. In het algemeen herstelt men volledig, maar zeker volwassenen kunnen er weken tot maanden flink ziek van zijn.

Hepatitis A voorkomen

Je kunt het voorkomen met een vaccinatie. Een complete vaccinatie tegen hepatitis A bestaat uit twee prikken. De eerste prik geeft één jaar bescherming. Een tweede, na minimaal zes maanden, geeft een bescherming van zeker 30 jaar. Laat je vaccineren voor landen waar hepatitis A voorkomt.