Vliegmedische keuring

Om zelfstandig een luchtvaartuig te mogen besturen moet een vlieger een vliegmedische keuring ondergaan. Alle beroeps- en particuliere vliegers kunnen voor een vliegmedische keuring bij onze organisatie terecht. KLM Health Services is specialist op het gebied van vliegmedische keuringen. Er worden per jaar ruim 5000 keuringen verricht voor zowel particulieren als beroepsmatige vliegers.

Alle vliegmedische keuringen kunnen bij ons worden aangevraagd: klasse 1 (vliegen met commerciële doeleinden, zoals in de burgerluchtvaart), klasse 2 (recreatief vliegen), LAPL (zweefvliegen, ballonvaren en ultra-light) en klasse 3 (bestemd voor luchtverkeersleiders). Daarnaast ondergaan cabin attendants periodiek eveneens een medisch onderzoek.

Medische eisen

Het doel van een vliegmedische keuring is om vast te stellen of jouw gezondheidstoestand een risico oplevert voor de veiligheid in het luchtverkeer. Het is dus een veiligheidskeuring, waarbij op Europees niveau medische eisen zijn opgesteld, die wettelijk zijn vastgelegd. De vliegmedische keuringen in Nederland worden uitgevoerd in overeenstemming met de medische eisen geldend voor de European Aviation Safety Agency (EASA).

Wanneer een vliegmedische keuring?

Klasse 1 vliegers moeten jaarlijks medisch worden gekeurd. Voor klasse 2 en 3 vliegers is de periodiciteit leeftijdsafhankelijk. Wil je meer weten over vliegmedische keuringen? Bekijk dan onze veelgestelde vragen.

Wat houdt een vliegmedische keuring in?

Tijdens het onderzoek wordt een gedetailleerde analyse gemaakt van de medische geschiedenis van de vlieger. Vervolgens worden er een aantal onderzoeken verricht. Indien het naar het inzicht van onze keuringarts nodig is, worden onze medisch specialisten in de luchtvaartgeneeskunde geconsulteerd (cardioloog, psychiater, neuroloog, KNO-arts). De exacte inhoud van een vliegerkeuring hangt af van de klasse van het medisch certificaat, het type rating en de leeftijd van de vlieger.

Meer informatie

Heb je vragen over de keuring? Of weet je niet goed welke keuring voor jou is? Wij staan je graag te woord. Je kunt contact opnemen via (020) 649 34 00. Liever mailen? Dat kan ook. Je kunt je gegevens achterlaten via dit formulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Locatie

Wij zijn te vinden op Schiphol-Oost.