chevron_left Gezondheidsrisico's

Polio

null

Polio

Polio, voluit poliomyelitis genoemd, is een ernstige infectieziekte die wordt veroorzaakt door het poliovirus. Het poliovirus is onder te verdelen in drie subtypen: type 1, 2 en 3. De ernst van de klachten hangt samen van het type polio waarmee mensen besmet zijn. In het overgrote deel van de gevallen verloopt de ziekte zonder ernstige symptomen. Maar in sommige gevallen kan polio zeer schadelijk zijn en leiden tot ernstige gevolgen.

Het poliovirus verspreidt zich van mens op mens. Vaak gebeurt dit door de lucht. Zo kun je besmet raken als een geïnfecteerd iemand in jouw richting hoest of niest, maar kun je de ziekte ook al oplopen door te praten met een persoon die de ziekte bij zich draagt. Ook de ontlasting van een geïnfecteerd iemand kan een bron van besmetting zijn.

Waar komt polio voor?

Polio komt als gevolg van succesvolle vaccinatieprogramma’s in de westerse wereld niet meer voor, met uitzondering van incidentele uitbraken onder niet-gevaccineerde groepen in de bevolking. Polio komt op dit moment vooral voor op de Indiase subcontinent en in West- en Centraal-Afrika.

Wat zijn de verschijnselen?

In 90 tot 95% van de gevallen verloopt een besmetting met het poliovirus zonder klachten, maar soms treden er wel verschijnselen op, zoals:

  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Overgeven
  • Verlammingen (meestal benen of armen)
  • Verlammingen van slik of ademhalingsspier

Hoe voorkom je polio?

Een vaccinatie biedt goede bescherming tegen deze ernstige ziekte. Mensen die volledig zijn ingeënt overlijden vrijwel nooit aan Polio. Sinds de jaren 50 van de vorige eeuw maakt de vaccinatie deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma. Deze vaccinatie wordt de D(K)TP-prik genoemd. Als je op reis gaat naar een land waar DTP voorkomt, kan een herhalingsvaccinatie nodig zijn. Mensen die een serie van drie inentingen hebben gehad, zijn levenslang beschermd. Mensen die polio hebben gehad, zijn alleen beschermd tegen het type virus waarmee ze besmet zijn geweest, en lopen dus wel nog het risico om de andere twee varianten op te lopen. Wanneer je niet volledig bent ingeënt, kun je bij KLM Health Services een afspraak maken voor vaccinatie en persoonlijk advies voor jouw specifieke situatie.

Een goede persoonlijke hygiëne, zoals handenwassen, is belangrijk om de verspreiding van polio te beperken. Er zijn geen medicijnen tegen polio. Vaak worden mensen opgenomen in het ziekenhuis, in andere gevallen volstaat bedrust. Tijdens het herstel wordt vaak gebruik gemaakt van fysiotherapie. Meestal herstellen mensen volledig, maar soms blijven de verlammingsverschijnselen.

Meer informatie

Wil je meer weten over polio? Bezoek dan de informatiepagina van het RIVM hier: Polio | RIVM.

Afspraak maken voor vaccinaties?

Maak binnen enkele minuten online een afspraak

Afspraak maken