Vogelgriep/vogelpest

Vogelgriep, ook wel bekend onder de namen vogelpest of aviaire influenza, is een verzamelnaam voor een ziektebeeld dat voorkomt bij pluimvee en andere vogelsoorten. Deze ziekte wordt veroorzaakt door voor vogels besmettelijke varianten van het griepvirus (Influenzavirus). Vogels kunnen daar ziek van worden en er aan sterven. Enkele types van de vogelgriepvirussen kunnen ook worden overgedragen op de mens en daar (ernstige) griep verwekken. Dit gebeurt alleen bij direct en intensief contact met besmette vogels. Mensen kunnen elkaar niet besmetten met vogelgriep.

Vogelgriep symptomen bij mensen

Mensen die besmet zijn met een vogelgriepvirus krijgen last van dezelfde verschijnselen als bij een gewone griep. Dit betekent dat ze last kunnen krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoest of een oogontsteking. Meestal zijn de symptomen vrij mild, maar sommige virustypen kunnen leiden tot ernstige klachten en zelfs de dood. Deze ernstige varianten zijn in het verleden vooral in Azië opgedoken. In 1997 overleden in Hongkong zes mensen aan vogelpest.

Is er een vogelgriep vaccinatie?

Er is nog geen specifieke vaccinatie voor vogelgriep. Dit komt onder meer doordat er vele verschillende typen vogelgriepvirus bestaan, die bovendien snel van samenstelling kunnen veranderen.. Mensen die beroepsmatig direct contact hebben met (mogelijk) zieke dieren krijgen soms wel virusremmers om de kans op ziekte te verkleinen.

Vogelgriep actueel

De laatste vogelgriep uitbraak in Nederland was in november 2016, toen het H5N8 vogelgriepvirus werd geconstateerd. Verder kan het virus overal ter wereld de kop opsteken.  In gebieden waar vogelgriep voorkomt, zoals in grote delen van Azië, is het advies om direct contact met vogels te vermijden en bijvoorbeeld ook geen markten of boerderijen te bezoeken waar vogels worden verhandeld of gehouden. Vlees van vogels is veilig voor consumptie, mits het voldoende en door-en-door is verhit. Er zijn websites waarop u kunt zien in welke gebieden vogelgriep voorkomt.