SOA

Ziekten die door geslachtsverkeer overdraagbaar zijn, kunt u overal ter wereld oplopen. Ver weg van de vertrouwde omgeving en de dagelijkse routine, is de kans op besmetting echter vaak groter. Vandaar het belang van goede voorlichting en het nemen van preventieve maatregelen.

Wat zijn Sexueel Overdraagbare Aandoeningen?

Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA) zijn ziekten die veroorzaakt worden door schadelijke bacteriën of virussen, die via onveilig seksueel contact worden overgedragen. Het gaat om ziekten als Chlamydia, Gonorroe (‘Druiper’), Syfilis, HIV-Infectie (‘Aids’) en Hepatitis B. Deze infecties kunnen aanwezig zijn zonder duidelijke klachten, maar deze infecties zijn wel besmettelijk voor anderen. Veel SOA zijn goed te behandelen, maar om complicaties zoals onvruchtbaarheid te voorkomen moet dat wel op tijd gebeuren.

Hoe voorkomt u SOA’s?

Het is belangrijk om uzelf maar ook uw seksuele contacten te beschermen tegen SOA’s, dat kan door:

  • Veilige seksuele contacten: gebruik een condoom, vermijdt risicovolle seksuele technieken;
  • Bij iedere twijfel over uw gezondheid: laat een soa-onderzoek doen, via uw huisarts of via een soa-polikliniek;
  • Tegen Hepatitis B bestaat een goed vaccin: laat u vaccineren indien u seksueel een risico loopt;
  • Wees eerlijk tegen uw seksuele partners en waarschuw ze als er bij u toch een SOA is vastgesteld;
  • Zie verder ook de pagina’s over hiv-aids en overige soa, en de website van SOA Aids Nederland: https://www.soaaids.nl/nl

De wijze waarop over deze ziekten wordt voorgelicht, verschilt per land. Dat geldt ook voor de middelen die beschikbaar zijn om besmetting te voorkomen.