SOA

SOA’s, ziekten die door geslachtsverkeer overdraagbaar zijn, kun je overal ter wereld oplopen. Tijdens een reis ontmoet je vaak nieuwe mensen en ben je in vakantiestemming. Ver weg van de vertrouwde omgeving en de dagelijkse routine, is de kans op besmetting echter vaak groter. Vandaar het belang van goede voorlichting en het nemen van preventieve maatregelen.

Wat zijn SOA’s (Sexueel Overdraagbare Aandoeningen)?

Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA) zijn ziekten die veroorzaakt worden door schadelijke bacteriën of virussen, die via onveilig seksueel contact worden overgedragen. Het gaat om ziekten als Chlamydia, Gonorroe (‘Druiper’), Herpes Genitalis, Schaamluis, Syfilis, Schurft, HIV-Infectie (‘Aids’) , Hepatitis B en HPV. Deze infecties kunnen aanwezig zijn zonder duidelijke klachten, maar deze infecties zijn wel besmettelijk voor anderen. Veel SOA’s zijn goed te behandelen, maar om complicaties zoals onvruchtbaarheid te voorkomen moet dat wel op tijd gebeuren.

Hoe voorkom je het?

Natuurlijk loop je bij onveilige seks altijd kans op een SOA, maar als je seks hebt met mensen uit andere landen, kan het zijn dat je meer kans loopt op andere SOA’s dan bijvoorbeeld in Nederland. Het is belangrijk om  jezelf maar ook je seksuele contacten te beschermen tegen SOA’s. Dat doe je door:

  • Veilige seksuele contacten: gebruik altijd een condoom en vermijdt risicovolle seksuele technieken. Hou er rekening mee dat in sommige landen condooms moeilijk verkrijgbaar zijn en lang niet altijd betrouwbaar. Neem ze dus mee op reis. 
  • Bij iedere twijfel over je gezondheid: laat een soa-onderzoek doen, via je huisarts of via een soa-polikliniek
  • Tegen Hepatitis B bestaat een goed vaccin: laat je vaccineren als je risico loopt
  • Tegen HPV kun je je ook laten vaccineren
  • Wees eerlijk tegen je seksuele partners en waarschuw ze als er toch een SOA bij je is vastgesteld
  • Zie verder  ook SOA Aids Nederland.

Ga je op reis? Laat je dus vaccineren en vergeet je condooms niet.