Meningitis (Hersenvliesontsteking)

Meningokokkenziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Deze bacterie kan bloedvergiftiging (sepsis) en hersenvliesontsteking (meningitis) veroorzaken. Er zijn verschillende typen meningokokken: A, B, C, W en Y. Meningokokken B komt vooral voor bij kinderen jonger dan 5 jaar. Een groot aantal mensen draagt de bacterie tijdelijk bij zich in de neus of keel zonder daarvan ziek te worden. Door hoesten of niezen komt de bacterie in de lucht en kan door anderen ingeademd worden. Dit is met name een risico in volle, afgesloten ruimten en bij intensief contact met de lokale bevolking in landen waar meningitis veel voorkomt.

Symptomen meningitis

Slechts een klein aantal mensen wordt ziek en ontwikkelt een hersenvliesontsteking; met name jonge kinderen en mensen met sterk verminderde afweer lopen een groter risico.

De eerste verschijnselen van een meningokokkeninfectie zijn:

  • verkoudheid
  • hangerigheid
  • koorts
  • nekstijfheid
  • braken
  • sufheid
  • kleine huidbloedinkjes die u niet kunt wegdrukken

De tijd tussen de besmetting en het optreden van de eerste ziekteverschijnselen is kort, namelijk twee tot tien dagen.

Behandeling van meningitis

Een ontsteking veroorzaakt door een virus geneest meestal binnen een à twee weken vanzelf waarbij je vooral veel rust moet houden. De behandeling van een bacteriële ontsteking gebeurt in het ziekenhuis met hoge dosering antibiotica via een infuus.

Hoe voorkom je meningitis?

Mensen die de meningokok bij zich dragen, kunnen de bacterie overdragen op een ander, ook al zijn zij zelf niet ziek. Daarom is een goede hygiëne bij het hoesten altijd belangrijk. Gebruik papieren zakdoekjes en was je handen na het hoesten.

Tegen meningokokkenziekte bestaan goede vaccins. Bij onze Travel Clinics is de meningokokkenvaccinatie, die bescherming biedt tegen vier typen meningokokken (ACWY), tegen betaling verkrijgbaar. De beschermingsduur na inenting is 10 jaar. In het kader van de verplichting voor de Hadj of Umrah (Mekka) mag dit vaccin niet langer dan 5 jaar geleden toegediend zijn.

Bekijk de voorwaarden van je zorgverzekering om te bepalen of de vaccinatie voor jou of jouw kind vergoed wordt.

In het Rijksvaccinatieprogramma wordt de vaccinatie tegen meningokokken (ACWY) aangeboden aan kinderen van 14 maanden en 14 jaar.

De Gezondheidsraad heeft op 19 december 2018 geadviseerd om meningokokken B-vaccinatie vooralsnog niet op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma. Het is nog onvoldoende bekend hoe effectief het vaccin is en of het kosteneffectief is in te zetten binnen het RVP. Daarnaast kan het hoge koorts veroorzaken bij zuigelingen.

Onze Travel Clinics hebben de vaccinatie tegen meningokokken B vooralsnog niet in haar assortiment.