Dengue (knokkelkoorts)
Dengue is een virusinfectie, die wordt veroorzaakt door een muggensteek. Vroeger kwam dengue weinig voor, maar sinds de Tweede Wereldoorlog verspreidt de ziekte zich snel over alle tropische en subtropische gebieden.
Hoe loop je dengue op?
Het dengue-virus wordt overgebracht door de steek van een muskiet ( “tijgermug”). Deze muskiet broedt in ‘waterreservoirs’ van oude autobanden, blikken, emmers en bloemvazen, veelal spullen in een huiselijke omgeving. De dengue muskiet is alleen overdag actief, vooral in de ochtend- en avonduren.
Waar komt dengue voor?
De gebieden waar dengue het meest voorkomt zijn het tropisch deel van Azië, de eilanden in de Stille Zuidzee, de Caribische eilanden, Midden- en Zuid-Amerika en Afrika. Ook zijn er gevallen gemeld in Mexico, Zuid-Texas en Noord-Oost-Australië. Het risico is het grootst in sterk verstedelijkte gebieden en minder groot in plattelandsgebieden. Epidemieën van dengue treden vooral op tijdens en in de weken na de regenseizoenen.
Wat zijn de verschijnselen?
Dengue is een op griep lijkende ziekte, waarbij vooral de (hoge) koorts op de voorgrond staat. De ziekte heeft een korte incubatietijd (de tijd tussen de steek van de besmette muskiet en de eerste symptomen), gemiddeld 5 tot 7 dagen.
De algemene symptomen zijn:
- plotselinge, snel oplopende koorts (tot 40 °C of hoger), vaak beginnend met koude rillingen
- hoofdpijn en pijn achter de ogen (‘retro-orbitale pijn’);
- spier-, bot- en gewrichtspijnen
- na enige dagen: misselijkheid en braken, keelpijn, hoesten, huiduitslag
- in de meeste gevallen verloopt dengue niet ernstig en gaat het na een dag of zeven over
- sommige mensen houden nog weken tot maanden last van vermoeidheid
Hoe voorkom je dengue?
Er is (nog) geen vaccin tegen dengue beschikbaar op de Nederlandse markt. De verwachting is dat het binnenkort beschikbaar komt. De enige beschermingsmogelijkheid is daarom ervoor te zorgen dat je niet wordt gestoken. De Dengue-muskiet, is de hele dag actief, maar steekt vooral in de ochtenduren na zonsopgang en in de namiddaguren voor zonsondergang. Bekijk hier welke insectenwerende maatregelen je kunt nemen.