Chikungunya

chikungunya klm health services

Chikungunya is een virusinfectie die wordt overgedragen door een bepaald soort muggen. Deze muggen die met name overdag steken kunnen ook dengue, een andere virusinfectie, overdragen. Chikunguya werd voor het eerst waargenomen in 1952 in Tanzania. De afgelopen decennia heeft deze koortsende ziekte zich verspreid over de wereld.

Hoe loop je Chikungunya op?

Het Chikungunyavirus wordt overgedragen door muggen die met name overdag steken. Maar ook in de vroege morgen en s ’avonds tijdens de schemering kunnen ze actief zijn. Vooral tijdens het regenseizoen kunnen zowel in verstedelijkte gebieden als op het platteland soms forse epidemieën uitbreken.

Waar komt Chikungunya voor?

De ziekte komt voor in veel tropische landen, zowel in verstedelijkte gebieden als op het platteland.

Wat zijn de verschijnselen?

Infecties zonder ziekteverschijnselen komen weinig voor. De aandoening kenmerkt zich door snel opkomende koorts, vaak gepaard gaande met gewrichtspijnen. Daarbij komen vaak spierpijnen, hoofdpijn en huiduitslag voor. Met name de gewrichtspijnen kunnen heftig zijn en in sommige gevallen nog weken tot maanden aanhouden. Na een week zijn de acute verschijnselen van infectie meestal verdwenen. Er doen zich in het algemeen weinig complicaties voor.

Hoe voorkom je Chikungunya?

Er is nog geen vaccin tegen Chikungunya beschikbaar. Je wordt daarom geadviseerd om beten door muskieten zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan het best door het dragen van bedekkende kleding, het gebruik van muggenwerende middelen op de onbedekte huid en het muggenvrij houden van woon- en slaapruimten.

Lees meer over insectenwerende maatregelen.