Hygiëne

Met een goede hygiëne kun je veel gezondheidsproblemen voorkomen. Wij hebben enkele tips voor je op een rijtje gezet.

Was je handen met water en zeep na ieder toiletbezoek en voordat je voedsel gaat bereiden. Was je handen vóór de maaltijd en na ieder contact met mogelijk verontreinigd materiaal. Desinfecterende lotions zijn ook aan te raden.

Heeb je wondjes? Verzorg deze dan altijd goed door de wonden te desinfecteren en schoon te verbinden. Raadpleeg altijd een arts bij grotere of verontreinigde wonden en krabben of beten van dieren.

Bereid geen voedsel als je zelf last hebt van diarree.

Eet geen rauwe salades of rauwe groenten; zowel de groenten zelf als het water waarmee ze zijn afgespoeld kunnen besmet zijn.

Eet geen fruit dat gesneden of geschild wordt verkocht. Schil altijd je eigen fruit en gebruik daarvoor een schoon mes. Of was het fruit met mineraalwater.

Verhit vlees, gevogelte, vis, schaaldieren en producten waarin eieren zijn verwerkt altijd vlak voor consumptie en bak deze goed door. Eet deze producten NOOIT rauw of halfgaar.

IJs is een bekende bron van voedselinfecties. Verpakt fabrieksijs kun je wel veilig eten, mits de verpakking nog intact is wanneer je het koopt.

Zuivelproducten die in plaatselijke winkels of door tentjes op straat worden verkocht zijn niet betrouwbaar.

Als je niet de garantie hebt dat het drinkwater betrouwbaar is, gebruik het dan niet om te drinken, tanden te poetsen, enzovoorts. Wanneer je flessen water koopt, controleer dan of de originele dop er op zit en of de fles niet al eerder geopend is geweest (in sommige gebieden is het navullen en opnieuw verkopen van flessen onbetrouwbaar water een lucratieve bezigheid).

IJsblokjes gemaakt van onbetrouwbaar drinkwater zijn zelf ook onbetrouwbaar (de ziekteverwekkers vriezen niet dood). Dus: geen ijsblokjes als je twijfelt over de veiligheid van het drinkwater.

In tropische gebieden kan voedsel zeer snel bederven. Maak het daarom niet te lang van tevoren klaar en bewaar het niet te lang buiten een koelkast. Na bereiding moet alle voedsel goed afgesloten worden bewaard om het tegen insecten te beschermen. Fijngemaakt voedsel, rauwe vis en schaaldieren zijn bijzonder gevoelig voor bederf.