Gehoortest (audiogram)

Word jij dagelijks blootgesteld aan een geluidsniveau van 80dB(A) of hoger? Dan is een gehoortest belangrijk. Door regelmatig een audiogram te laten maken kun je in een vroeg stadium vaststellen of je gehoor afneemt. 

Wat meet een gehoortest (audiogram)?

Een gehoortest of audiogram is een meting van het gehoor, waarbij voor alle frequentiegebieden wordt vastgesteld of er sprake is van gehoorverlies.

Hoe herken je gehoorverlies?

In de meeste gevallen ontstaat slechthorendheid geleidelijk. Zachte geluiden in je omgeving kunnen steeds zachter worden. Om die reden zul je er in het begin weinig van merken.

Denk je dat je blijvend gehoorverlies hebt? Dat kun je herkennen aan één of meer van de volgende verschijnselen:

  • Je hoort geen hoge tonen of zachte geluiden meer
  • Telefoneren of spreken in een rumoerige ruimte kost je veel energie
  • Je hoort fluit-, piep- of bromtonen in je oor

Merk je dat bovenstaande verschijnselen op jou van toepassing zijn? Laat dan altijd een audiogram afnemen om te kijken hoe groot jouw gehoorschade is.

Wanneer is geluid schadelijk?

Het waarnemen van geluid gebeurt via je oor door allerlei luchtdrukwisselingen. Geluid boven 80 dB(A) is schadelijk. Als je op normale toon met iemand kunt praten, is het geluid niet hoger dan 80 dB(A).

Wanneer geluid wél schadelijk is:

  • Je hard moet praten om bij een normale gespreksafstand verstaanbaar te blijven
  • Je last hebt van oorsuizen of een fluittoon in de oren als je van je werk komt
  • Je de eerste uren na het werk moeite hebt een gesprek of een tv-programma te volgen

Probeer in bovenstaande gevallen te kijken naar manieren om jouw oren te beschermen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan oordopjes. Het is in bovenstaande gevallen belangrijk om een audiogram af te laten nemen.

Meer informatie

Heb je vragen over de keuring? Wij staan je graag te woord. Je kunt contact opnemen via (020) 649 43 34. Liever mailen? Dat kan ook. Je kunt je gegevens achterlaten via dit formulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Locatie

Wij zijn te vinden in Den Haag en op Schiphol-Oost.