Aanstellingskeuring cockpit crew

Gefeliciteerd met jouw selectie als piloot. Voordat je kunt beginnen aan jouw nieuwe functie is een medische keuring vereist. De medische eisen voor cockpit crew staan omschreven in Europese wetgeving (EU 1178/2011 Part MED). De keuring wordt verzorgd door KLM Health Services op Schiphol-Oost en wordt uitgevoerd door een doktersassistent(e) en vliegmedisch keuringsarts.

Op deze pagina vind je het antwoord op al je vragen met betrekking tot de keuring. Lees onderstaande informatie zorgvuldig door, zo ga je goed voorbereid naar jouw afspraak.

Wat kun je verwachten op de keuringsdag?

Stap 1: Vragenlijst

 

 

Voorafgaand aan je afspraak vul je de medische vragenlijst in via de link die je per e-mail hebt ontvangen.

 

 

Stap 2: Laboratoriumonderzoek

 

Urineonderzoek
Tijdens de keuring vragen we je om in het toilet je urine op te vangen in een urinepotje. Je urine wordt direct getest op de aanwezigheid van bloedcellen, eiwit en glucose en wordt naar het laboratorium gestuurd waar het getest wordt op drugs en alcohol.

Bloedonderzoek

Er worden drie buisjes bloed bij je afgenomen om te testen op bloedbeeld, leverfunctie, nierfunctie, cholesterol, glucose en alcohol.

 

Stap 3: Fysiek onderzoek door de doktersassistent(e)

Daarna test de doktersassistent(e) je op het volgende:

Lengte, gewicht en bloeddrukmeting
Gezichtsvermogen test op 6 meter, 1 meter en op 40 cm afstand
Kleuren onderscheidend vermogen
Stereotest (diepte zien)
Rust-ECG (elektrocardiogram) boven de 40 jaar
Gehoortest (audiometrie)

Stap 4: Onderzoek door de arts

De arts bespreekt aan de hand van de vragenlijst en de al bekende uitslagen van het fysieke onderzoek je medische situatie.

Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. Hiervoor is het nodig dat je je uitkleedt (met uitzondering van ondergoed). Vind je dit niet prettig? Op jouw verzoek kan tijdens dit onderzoek door de arts ook een assistent(e) aanwezig blijven. Geef dit bij voorkeur twee weken van tevoren aan via ami-secretatiaat@klm.com De arts luistert naar je longen, ademhaling en je hart. Hiernaast controleert de arts onder andere: de stand en coördinatie van je ledematen, en – indien hiertoe aanleiding is – je ogen, gebit, huid en oren.

De arts stelt je een aantal vragen om een liesbreuk uit te sluiten. Dit is belangrijk, omdat er een risico bestaat op beknellingen bij luchtdrukverschillen. De arts vraagt je om staand op je hand te blazen en bekijkt dan of er een zwelling zichtbaar is bij de lies. Bestaat er twijfel over de aanwezigheid van een zwelling, dan is er in sommige gevallen aanraking nodig. Je ondergoed blijft in alle gevallen aan. Bij het vermoeden van een liesbreuk word je doorverwezen naar de huisarts.

Op indicatie kan er nog aanvullend lichamelijk onderzoek plaatsvinden, dit zal de arts altijd eerst met je bespreken.

Stap 5: Psychologisch onderzoek

 

 

Naast een lichamelijke keuring krijg je ook een psychologische keuring. Deze wordt uitgevoerd bij Villa Uitzicht. Je ontvangt hiervoor een aparte uitnodiging. De uitslag van dit onderzoek ontvangt KLM Health Services binnen twee weken.

 

 

Stap 6: Uitslag

Zodra alle uitslagen van het onderzoek binnen zijn, worden deze door de arts beoordeeld en krijgen jij en je nieuwe werkgever de uitslag; wel of niet geschikt. Je ontvangt een geschiktheidsverklaring. De werkgever ontvangt hier een kopie van. Hierin staat geen medisch inhoudelijke informatie.

Nader medisch onderzoek of informatie nodig?

Dan kan er niet meteen een uitslag van de keuring worden gegeven en wordt de keuring ‘on hold’ gezet en op een later moment hervat. Je wordt geïnformeerd over de vervolgstappen.

Vaccinaties 

Wist je dat je bij onze Travel Clinic op Schiphol-Oost ook meteen de benodigde vaccinaties kunt halen op de dag van jouw keuring? Wel zo makkelijk! Maak hiervoor op tijd een afspraak. 

Afspraak maken

Hoe bereid je je voor?

  • De keuring bestaat uit een medische vragenlijst en een reeks van onderzoeken, waaronder een bloed-, urine en lichamelijk onderzoek. 
  • Er mogen geen sporen van drugs en/of alcohol in je bloed of urine aangetroffen worden, wees daarom ook voorzichting met het gebruik van parfum, aftershave en deodorant.
  • Voor het lichamelijke onderzoek vraagt de arts je om je uit te kleden (met uitzondering van ondergoed). Om deze reden wordt je de aanwezigheid van een extra assistent(e) aangeboden. Trek gemakkelijke kleding aan en ondergoed waarin je je comfortabel voelt tijdens het onderzoek. 
  • Wil je liever niet alleen naar de keuring? Je mag altijd iemand meenemen. Op jouw verzoek kan tijdens het lichamelijk onderzoek door de arts ook een assistent(e) aanwezig blijven. Wil je dit graag? Laat dit ons dan 2 weken van tevoren weten via: ami-secretariaat@klm.com. 

Wat neem je mee?

  • Een geldig identiteitsbewijs. 
  • Draag je lenzen en/of een bril? Neem deze mee, inclusief alle accessoires (lenzenvloeistof, bewaarbakje, reservebril, etc.), en brilrecept van de opticien. Ook als je niet altijd een bril draagt, neem je deze mee. Draag nachtlenzen niet gedurende drie nachten voorafgaand aan de keuring.  
  • Heb je medische bijzonderheden? Neem dan alle relevante informatie mee van je huisarts of medisch specialist.  
  • Gebruik je medicijnen, met of zonder recept? Zoals pillen, tabletten, zetpillen, drankjes, druppels, crèmes of zalf? Neem de naam en dosering en/of de bijsluiter mee.  

Let op: het niet meenemen van één van bovenstaande vertraagt de keuring en daarmee jouw geschiktheidsverklaring. 

Wel of niet tevreden?

Wij doen ons uiterste best om jouw bezoek aan KLM Health Services zo goed mogelijk te laten verlopen. Heb jij een negatieve of positieve ervaring? Laat het ons dan hier weten! Met jouw feedback kunnen we onze dienstverlening namelijk nóg beter maken.