chevron_left Medische keuringen

Aanstellingskeuring cabin crew

Gefeliciteerd met jouw selectie als cabin attendant. Voordat je kunt beginnen aan jouw nieuwe functie is een medische keuring vereist. De medische eisen voor cabin crew staan omschreven in Europese wetgeving (EU 1178/2011 Part MED). De keuring wordt verzorgd door KLM Health Services op Schiphol-Oost en wordt uitgevoerd door een doktersassistent(e) en vliegmedisch keuringsarts.

Op deze pagina vind je het antwoord op al je vragen met betrekking tot de keuring. Lees onderstaande informatie zorgvuldig door, zo ga je goed voorbereid naar jouw afspraak.

Wat kan ik verwachten?

list

Vragenlijst

Je begint je afspraak met het invullen van een medische vragenlijst.

science

Laboratorium onderzoek

Urine en bloed- onderzoek wordt afgenomen voor het testen op bloedcellen, eiwit, glucose, drugs en alcohol.

stethoscope

Fysiek onderzoek

Onderzoek op verschillende aspecten door opvolgend een doktersassistent(e) en een arts.

check

Uitslag

De uitslagen van de onderzoeken worden door een arts beoordeeld, waarna jij en je nieuwe werkgever deze ontvangen op basis van wel/niet geschikt.

null

Hoe bereid ik mij voor?

De keuring bestaat uit een medische vragenlijst en een reeks van onderzoeken, waaronder een bloed-, urine en lichamelijk onderzoek.

Er mogen geen sporen van drugs en/of alcohol in je bloed of urine aangetroffen worden, wees daarom ook voorzichting met het gebruik van parfum, aftershave en deodorant.

Voor het lichamelijke onderzoek vraagt de arts je om je bovenkleding uit te doen (met uitzondering van BH). Je mag je broek of rok aanhouden. Trek gemakkelijke kleding aan en ondergoed waarin je je comfortabel voelt tijdens het onderzoek. Als de bevindingen van de arts het noodzakelijk maken om de broek/rok toch uit te doen, wordt je de aanwezigheid van een extra assistent(e) aangeboden. Ondergoed blijft altijd aan.

Wil je liever niet alleen naar de keuring? Je mag altijd iemand meenemen. Op jouw verzoek kan tijdens het lichamelijk onderzoek door de arts ook een assistent(e) aanwezig blijven. Wil je dit graag? Laat dit ons dan 2 weken van tevoren weten via: [email protected].

null

Wat neem ik mee?

  • Een geldig identiteitsbewijs.
  • Draag je lenzen en/of een bril? Neem deze mee, inclusief alle accessoires (lenzenvloeistof, bewaarbakje, reservebril, etc.), en brilrecept van de opticien. Ook als je niet altijd een bril draagt, neem je deze mee. Draag nachtlenzen niet gedurende drie nachten voorafgaand aan de keuring.
  • Heb je medische bijzonderheden? Neem dan alle relevante informatie mee van je huisarts of medisch specialist.
  • Gebruik je medicijnen, met of zonder recept? Zoals pillen, tabletten, zetpillen, drankjes, druppels, crèmes of zalf? Neem de naam en dosering en/of de bijsluiter mee.

Let op: het niet meenemen van één van bovenstaande vertraagt de keuring en daarmee jouw geschiktheidsverklaring (Cabin Crew Medical Report).

null

Vragenlijst

Je begint je afspraak met het invullen van een medische vragenlijst.

Laboratorium onderzoek

Het laboratorium onderzoek bestaat uit twee onderdelen.

  • Urineonderzoek: tijdens de keuring vragen we je om in het toilet je urine op te vangen in een urinepotje. Je urine wordt direct getest op de aanwezigheid van bloedcellen, eiwit en glucose en wordt naar het laboratorium gestuurd waar het getest wordt op drugs en alcohol.
  • Bloedonderzoek: er wordt een buisje bloed bij je afgenomen om te testen op alcohol.
null

Fysiek onderzoek

Na het laboratorium onderzoek zal een fysiek onderzoek plaatsvinden door een doktersassistent(e) en een arts.

De doktersassistent(e) test je op het volgende

  • Lengte, gewicht en bloeddrukmeting
  • Gezichtsvermogen test op 6 meter en op 40 cm afstand
  • Kleuren onderscheidend vermogen
  • Rust-ECG (elektrocardiogram) boven de 40 jaar
  • Gehoortest (audiometrie)

Onderzoek door de arts

De arts bespreekt aan de hand van de vragenlijst en de al bekende uitslagen van het fysieke onderzoek je medische situatie.

Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. Hiervoor vraagt de arts je om je bovenkleding uit te doen (met uitzondering van BH). Je mag je broek of rok aanhouden. De arts luistert naar je longen, ademhaling en je hart. Hiernaast controleert de arts onder andere: de stand en coördinatie van je ledematen, en – indien hiertoe aanleiding is – je ogen, gebit, huid en oren.

De arts stelt je een aantal vragen om een liesbreuk uit te sluiten. Dit is belangrijk, omdat er een risico bestaat op beknellingen bij luchtdrukverschillen. Heeft de arts het vermoeden van een liesbreuk, dan is nader onderzoek nodig. Hierbij is het nodig dat je je broek of rok uittrekt. Om deze reden wordt je de aanwezigheid van een assistent(e) aangeboden. De arts vraagt je vervolgens om staand op je hand te blazen en bekijkt dan of er een zwelling zichtbaar is bij de lies. Bestaat er twijfel over de aanwezigheid van een zwelling, dan is er in sommige gevallen aanraking nodig. Je ondergoed blijft in alle gevallen aan. Bij het vermoeden van een liesbreuk word je doorverwezen naar de huisarts.

Op indicatie kan er nog aanvullend lichamelijk onderzoek plaatsvinden, dit zal de arts altijd eerst met je bespreken.

null

Uitslag

Zodra alle uitslagen van het onderzoek binnen zijn, worden deze door de arts beoordeeld. Jij en je nieuwe werkgever ontvangen de de uitslag: wel of niet geschikt.

Je ontvangt een Cabin Crew Medical Report (CCMR). De werkgever ontvangt een kopie van het CCMR. Hierin staat geen medisch inhoudelijke informatie.

Nader medisch onderzoek of informatie nodig?

Dan kan er niet meteen een uitslag van de keuring worden gegeven en wordt de keuring ‘on hold’ gezet en op een later moment hervat. Je wordt geïnformeerd over de vervolgstappen.

null

Vaccinatie(s) nodig?

Wist je dat je bij onze Travel Clinic op Schiphol-Oost ook meteen de benodigde vaccinaties kunt halen op de dag van jouw keuring? Wel zo makkelijk! Maak hiervoor op tijd een afspraak.