Inentingen Oezbekistan: welke vaccinaties heb je nodig?

Ga je naar Oezbekistan? In dit reisadvies lees je meer over de bezienswaardigheden, het klimaat en de gezondheidsrisico’s in Oezbekistan. Zo is het belangrijk om je ervan bewust te zijn dat voor Oezbekistan inentingen worden aanbevolen, hoewel deze niet verplicht zijn. Welke inentingen Oezbekistan vereist, hangt af van de duur van jouw verblijf in dit mooie land.

Oezbekistan ligt in Centraal-Azië en grenst onder meer aan Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Turkmenistan. Oezbekistan staat niet in verbinding met een zee en heeft te maken met koude woestijnklimaten en steppeklimaten. De temperatuurverschillen tussen de koude winter en de warme zomer kunnen zeer groot zijn. Daarom gelden het voorjaar en het najaar als de beste reistijd naar Oezbekistan. Reizigers kunnen in Oezbekistan historische monumenten uit de tijd van de emirs en de vroege Islam bewonderen. De prachtige steden langs de historische Zijderoute, zoals Samarkand, Buchara en Khiva zijn een echte must-see. De hoofdstad Tasjkent wordt gekenmerkt door imposante Sovjetarchitectuur. Hoe jouw reis naar Oezbekistan er ook uit gaat zien, houd rekening met (tropische) ziektes en muggen. Er komt in Oezbekistan malaria voor. De gezondheidsexperts van KLM Health Services vertellen je graag welke vaccinaties Oezbekistan vereist en wat je nog meer kunt doen om de gezondheidsrisico’s tijdens jouw verblijf te beperken. Maak hier direct een afspraak met één van onze verpleegkundigen.

Vaccinaties Oezbekistan: veel voorkomende risico’s

Je kunt in Oezbekistan ziektes oplopen waartegen je normaal gesproken niet weerbaar bent. De juiste vaccinaties kunnen je tegen deze ziektes beschermen. Bekijk hieronder de belangrijkste gezondheidsrisico’s in dit land en lees om welke specifieke vaccinaties Oezbekistan vraagt.

BMR

In dit land bestaat een verhoogd risico op mazelen. Een BMR (Bof Mazelen Rodehond) vaccinatie wordt aanbevolen voor iedereen die vanaf 1965 is geboren en niet tegen mazelen is ingeënt of de ziekte heeft doorgemaakt. Vaccinatie wordt ook aanbevolen aan kinderen ouder dan 6 maanden die nog geen BMR vaccinatie hebben gekregen.

Buiktyfus - persoonsgebonden

Het vaccinatieadvies voor Buiktyfus is persoonsgebonden. Bespreek met een reizigersverpleegkundige van KLM Health Services of je deze vaccinatie nodig hebt.

DTP

Een DTP vaccinatie wordt aanbevolen voor alle reizigers naar dit land. Laat je adviseren door een deskundig reizigersverpleegkundige van KLM Health Services.

Hepatitis A

Een Hepatitis A vaccinatie wordt aanbevolen voor alle reizigers naar dit land. Bespreek met een reizigersverpleegkundige van KLM Health Services of je deze vaccinatie nodig hebt.

Hepatitis B

Het vaccinatieadvies voor Hepatitis B is persoonsgebonden. Bespreek met een reizigersverpleegkundige van KLM Health Services of je deze vaccinatie nodig hebt.

Malaria

In sommige gebieden komt malaria voor. Bescherm je ’s avonds en ’s nachts goed tegen muggenbeten. Ook het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen is soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Laat je adviseren door een deskundig reizigersverpleegkundige van KLM Health Services.

Rabiës

In dit land kan rabiës (hondsdolheid) bij zoogdieren voorkomen. Vermijd contact met zoogdieren. Bespreek met een reizigersverpleegkundige van KLM Health Services of je deze vaccinaties nodig hebt.

Tuberculose

Het vaccinatieadvies voor Tuberculose is persoonsgebonden. Laat je adviseren door een deskundig reizigersverpleegkundige van KLM Health Services.

Gezond op reis naar Oezbekistan: bereid je voor met onze tips

Maak jouw reis naar Oezbekistan zo aangenaam mogelijk en kom niet voor verrassingen te staan. Onderstaand vind je handige tips om je voor te bereiden op jouw reis.

Met het ‘Dokter mee op reis’-service abonnement van KLM Health Services kun je 24/7 bellen, mailen, sms’en of Whatsappen met een deskundige van KLM Health Services. Niet alleen bij noodgevallen, maar ook bij twijfel. Kies voor ‘Dokter mee op reis’.

Onschuldige zaken als voedsel, water en zon kunnen in het buitenland een risico vormen voor jouw gezondheid. Welke maatregelen kun je nemen om deze gezondheidsrisico’s te verminderen? Lees het in onze Tips voor op reis.

Met een reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken kun je je voorbereiden op veiligheidsrisico’s tijdens een buitenlands verblijf. Buitenlandse Zaken vermeldt in een reisadvies bijvoorbeeld welke gebieden veilig zijn en naar welke gebieden je niet moet reizen. Soms zijn er veiligheidsrisico’s. Wees dan alert of reis alleen naar het land als dat echt noodzakelijk is. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een centraal telefoonnummer voor reizigers dat 24/7 bereikbaar is. Het telefoonnummer is: +31 247 247 247.

Vaccinatie voor Oezbekistan inplannen? Maak nu een afspraak!

Je inentingen voor Oezbekistan regel je gemakkelijk door meteen online een vaccinatie afspraak te maken. Heb je andere vragen over een vaccinatie voor Oezbekistan? Lees de veelgestelde vragen die wij ontvangen over reizen en vaccineren.  Staat je vraag hier niet tussen? Neem gerust contact met ons op.

Vaccinatie nodig voor de bovenstaande risico's?

Afspraak maken