Griepprik of griepvaccinatie

Bescherm je collega’s tegen de griep en voorkom uitval. De griepvaccinatie of griepprik kan het ziekteverzuim verlagen, de inzetbaarheid verhogen en veel onrust voorkomen. Wil je een afspraak maken? Dat kun je hier.

Griepprik

Voor wie is de griepvaccinatie?

Iedereen die griep wil voorkomen is welkom bij de Travel Clinics van KLM Health Services voor een griepvaccinatie. Risicogroepen (zoals senioren en mensen met een medische indicatie) krijgen via de huisarts al een oproep. Zie ook de richtlijnen van het RIVM.

Griepvaccinatie en COVID-19

De griepprik biedt bescherming tegen het griepvirus. Het beschermt niet tegen andere virussen, zoals het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt. De symptomen van COVID-19 lijken wel op die van griep: koorts en luchtwegklachten, zoals hoesten of kortademigheid. Het is onzeker hoe de griep zich zal ontwikkelen het komende griepseizoen. Ook is het niet in te schatten hoe groot de impact van het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt dit najaar en komend voorjaar zal zijn.

Daarom adviseren wij de griepvaccinatie:

Minder verzuim

De impact van griepachtige klachten op ziekteverzuim en inzetbaarheid door de aanwezigheid van het COVID-19 virus is groter geworden.  Een griepvaccinatie kan voorkomen dat medewerkers klachten ontwikkelen die veroorzaakt worden door een griepvirus, maar doen denken aan een COVID-19 infectie.

Minder onrust

Griepachtige klachten in het licht van de COVID-19 pandemie zorgen voor onrust bij collega’s, managers en klanten. Het voorkómen van deze klachten door een griepvaccinatie zorgt voor minder situaties waarin deze onrust ontstaat.

Zorgelozer reizen

Reis je veel? Een griepvaccinatie verkleint de kans op griepachtige klachten tijdens de reis of op bestemming. Veranderende maatregelen in een land kunnen leiden tot verscherpte isolatiemaatregelen op de bestemming en problemen met de terugkeer.

Wanneer de griepprik?

Laat je bij voorkeur vaccineren tegen de griep tussen half oktober en half november. De griep komt namelijk in Nederland hoofdzakelijk voor tussen december en maart en nadat je de injectie hebt gekregen duurt het circa twee weken voordat je lichaam voldoende afweerstoffen heeft aangemaakt. Krijg je de griepprik dus uiterlijk half november dan ben je op tijd voor de decembermaand.

Vorig jaar de prik gehad? Dit jaar weer!

De griepprik van het huidige jaar beschermt vaak tegen (deels) andere griepvirussen dan die van vorig jaar. Heb je vorig jaar de griepprik gekregen, dan heeft je lichaam daar antistoffen tegen gemaakt. De virussen die dit jaar circuleren zijn echter anders opgebouwd waardoor je een nieuwe bescherming nodig hebt. De prik biedt bovendien maar ongeveer een half jaar bescherming.

Wat kost de griepprik?

Kom je alleen voor de griepprik? Dan kost de vaccinatie inclusief consultkosten € 34,50. Lees meer over onze tarieven. Heb je een aanvullende verzekering? Dan kun je deze kosten vaak declareren. Vraag het na bij je ziektekostenverzekering.

De belangrijkste informatie over de griepprik op een rij:

  • De griepprik verkleint de kans op griep.
  • Je kunt de griepprik het beste halen tussen half oktober en half november.
  • De griepprik biedt ongeveer een half jaar bescherming.
  • Elk jaar zijn er andere griepvirussen actief. Daarom is de samenstelling van de griepprik ook elk jaar anders.
  • Krijg je toch de griep, dan verloopt deze minder heftig en ben je eerder beter.
  • De griepvaccinatie beschermt niet tegen COVID-19
  • De griepvaccinatie is beschikbaar zolang de voorraad strekt.

De griepvaccinatie voor bedrijven

KLM Health Services vaccineert je medewerkers op afspraak in een van de Travel Clinics. Wil je meer informatie over de griepprik voor bedrijven? Stuur ons dan een mail of bel naar 085 401 6211.