Uitbraak van mazelen in de Verenigde Staten

april 10, 2019

Sinds oktober 2018 worden in de staat New York in de Verenigde Staten gevallen van mazelen gemeld. Het betreft vooral ongevaccineerde leden van de Joods orthodoxe gemeenschap. Omdat er nu in korte tijd veel gevallen gemeld zijn in de wijk Brooklyn in de stad New York, heeft de burgemeester van die stad maatregelen aangekondigd en de situatie een ‘public health emergency’ genoemd.

Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte die goed te voorkomen is door de zogenoemde BMR-vaccinatie, een gecombineerde vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond. Eén vaccinatie biedt levenslange bescherming bij gezonde personen. Symptomen van mazelen zijn onder meer een typische huiduitslag, koorts, waterige ogen, hoesten en een loopneus. Vooral kinderen, zwangeren en personen met een verminderde afweer lopen risico op een ernstiger beloop van mazelen.

Vóór 1965 maakte vrijwel ieder kind in Nederland nog mazelen door wat tot levenslange bescherming leidde. Vanaf 1976 worden kinderen in Nederland gevaccineerd tegen mazelen.

Wil je graag reisadvies, dan kun je bij ons terecht. Je kunt online een afspraak maken.

Maak een afspraak