Thuiswerken tijdens corona

maart 27, 2020

Voor veel mensen is thuiswerken noodzaak geworden. Maar zo lekker als je aan het werk kunt zijn op je werkplek, zo kan het flink tegenvallen als je niet gewend bent om thuis te werken. De mooie verhalen van collega’s als “Thuis kan ik eindelijk dingen af krijgen” en “Thuis ben ik veel productiever”, gelden niet voor jou. Een geruststellende gedachte is dat dit, zeker nu, voor veel mensen geldt. Daarom geven we je een aantal #tips zodat ook jij fijn thuis kan werken.

1. Stel je verwachtingen bij

Misschien denk je dat je nu je thuiszit meer gedaan kunt krijgen. Je hebt bijvoorbeeld geen reistijd meer en er staan minder afspraken gepland. Maar.. Niets is minder waar. Juist deze nieuwe situatie met misschien wel voor het eerst thuiswerken kan betekenen dat je minder productief bezig bent. En dat is zo gek nog niet. De onzekere situatie rondom het coronavirus kan vragen bij je oproepen (“heb ik straks nog werk?” en “heeft het nog wel zin wat ik doe?”). Daarnaast heb je in plaats van collega’s misschien een partner en/of kinderen om je heen. Hierdoor kan het lastiger zijn je aandacht te focussen op je werk en dat zorgt ervoor dat je minder productief bent. Of dat erg is? Nee. Juist door de situatie zoals ie is te accepteren geef je jezelf de ruimte om te oefenen en te leren en steeds beter en productiever te worden.

2. Stem af met je partner/gezin

Zijn de andere gezinsleden ook thuis? Dan heb je een extra uitdaging. Kinderen hebben huiswerk gekregen en je partner moet ook werken. Maar hoe deel je dat in? Wanneer mag jij werken en wanneer je partner? En hoe zorg je er dan voor dat je ook even niet gestoord wordt? Stem dit met elkaar af en val terug op punt 1. Met iedereen thuis kun je niet doen wat je “normaal” ook zou kunnen doen. Dit is geen “normale” situatie.

“Ligt de lat weer veel te hoog? Ga er lachend onderdoor. Wie zegt dat je erover moet?” – Matthijn Buwalda

3. Zorg voor structuur

Houd zoveel mogelijk structuur in je dag. We zijn structuur-mensen en dat komt fysiek en mentaal ten goede. Ook zorgt het ervoor dat je juist in nieuwe situaties als deze de basis op orde houdt. Kortom, gewoon douchen, aankleden, ontbijten etc. Volg je normale routine. Wat je dan weer niet hoeft te doen is 45 minuten rondjes rijden om vervolgens thuis je werkplek op te zoeken 😉.

4. Maak een planning (en denk ook aan pauze’s)

Een planning zorgt ervoor dat je helder krijgt wat er te doen staat en wat belangrijk is. Vervolgens helpt het je om keuzes te maken en ook om afleidingen te weerstaan (boodschapjes, klusje, opruimen, je kent het wel). Maak je planning dan ook niet alleen in je hoofd. Schrijf het op!

Een handig hulpmiddel hierin is de pomodori methode. Hiermee deel je taken in in blokken van 25 minuten. Na 25 minuten neem je 5 minuten pauze. Juist in een omgeving waar het al moeilijk genoeg is om geconcentreerd en productief te zijn kan dit erg helpen. Hoeveel pomodori’s kun jij op een dag halen? En oh ja, na 4 pomodori’s achter elkaar ben je al 2 uur bezig en mag je 10-15 minuten pauze!

5. Moeilijke dingen eerst

Doe het moeilijkste eerst. ‘s Ochtends heb je de meeste energie en denkkracht. Dan is de kans het grootst dat je deze taak effectief kunt doen. Gelukt?! Alle taken daarna zijn makkelijker.

6. Zoek collega’s op

Contact met collega’s is wat werk ook leuk maakt. Dat moet je nu even missen. Met alle communicatiemiddelen die er zijn kun je eenvoudig even bij een collega buurten. Even sparren, even klagen of even over hele andere dingen hebben. Dat kan voor veel energie zorgen! En ook hier kan een planning bij helpen. Vaste momenten waarop je even met collega’s online komt. Al is het maar een koffiemoment. In Zweden doen ze dat overigens standaard, gaat het echt om te socializen en noemen ze het Fika.

7. Vrij is vrij

Ben je niet meer aan het werk, zorg dan ook dat je helemaal niet meer werkt. Check geen e-mails of apps. Zorg dat je echt hersteld. Je kunt nog zo hard werken of nog zo veel doen, maar pas bij voldoende herstel kun je dat de volgende dag(en) weer. Dat is het verschil tussen een bevlogen medewerker (met voldoende herstel) en een werkverslaafde (zonder voldoende herstel).

Maak een afspraak